Niet alleen de rol die Amerika speelt in de wereld, maar ook die van Groot-Brittannië zal zeker veranderen de komende jaren. Met Brexit in het vooruitzicht en Donald Trump als nieuwe president-elect van de Verenigde Staten, zoeken de twee landen elkaar op.
Het Verenigd Koninkrijk blijft ‘heel, heel bijzonder’ voor Trump en de Verenigde Staten, zegt de president-elect zelf tegen de Britse premier Theresa May. May hoopt met betere handelsafspraken de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te verbeteren. Zo heeft de regering van oud-premier David Cameron, ook deals gesloten met India en China, nog voor het EU-referendum in juni.
Trump na het referendum: Brexit is voorbeeld voor mijn campagne
Mr Brexit
Trump heeft zichzelf al ‘Mr Brexit’ genoemd, en hij kan misschien wel een belangrijke rol spelen voor Groot-Brittannië, nadat het land zijn Europese lidmaatschap heeft opgezegd. Maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Het keurige, conservatieve kabinet van May staat tegenover de uitbundige Trump, die niet bepaald bekend staat om zijn diplomatieke vaardigheden.
Handelsminister Liam Fox heeft daarvoor misschien wel een oplossing. Hij heeft volgens de Britse krant The Daily Telegraph een beroep gedaan op oud-UKIP-leider Nigel Farage. De politicus stond Trump al bij tijdens zijn campagne, en zou fungeren als ‘tussenpersoon’ voor de Conservatieve regering.
Relatie kapot
Boris Johnson zou in eerste instantie, als flamboyante minister van Buitenlandse Zaken, de aangewezen persoon zijn om het gesprek aan te gaan met Trump. Maar de politicus noemde Trump voor de verkiezingen nog ‘ongeschikt’, en beschuldigde hem van het spelen van ‘een terroristenspelletje’.
De relatie tussen de Republikeinen en de Conservatieven is ‘helemaal kapot’, volgens Farage. Fox heeft wel banden met de Republikeinse partij, maar zal eerst om advies vragen van Farage. Volgens de regering wordt Farage geen woordvoerder, maar internationale media berichten wel dat hij als tussenpersoon kan worden ingezet.