Heel wat Arabieren maakten een vreugdedansje op sociale media, toen bleek dat er branden woedden in het noorden van Israël. In de omringende landen maakt de Joodse staat dikwijls flinke haatgevoelens los, maar er zijn ook buren die zich nu van hun goede kant laten zien.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte vrijdag bekend dat Egypte en Jordanië – landen waarmee Israël een vredesbestand heeft – hulp hebben aangeboden, schrijft The Jerusalem Post.
Brandstichters behandeld als terroristen
De Egyptische regering is van plan om twee blushelikopters te sturen, Jordanië zendt een aantal brandweerwagens. Uit de Palestijnse gebieden zijn brandweermannen gestuurd om te helpen de branden te bezweren. Ze worden ingezet in en rond havenstad Haifa. Ook Turkije kwam met hulp op de proppen. Meer dan vijftigduizend inwoners zijn uit het noordelijk gelegen Haifa geëvacueerd, omdat de vlammen om zich heen grepen. Een deel van deze mensen die weg moesten, mogen nu weer terug. Maar het laatste nieuws is dat er nieuwe branden zijn ontstaan in de omgeving van Jeruzalem.
Ten westen van de Israëlische hoofdstad, in Beit Meir om precies te meer zijn, brak brand uit. Officials meldden dat de vermoedelijke brandstichters snel vluchtten. Volgens de krant Ha’aretz zetten de autoriteiten drones (onbemande vliegtuigjes) om te speuren naar mogelijke brandstichters. Vermoed wordt dat een deel van de branden is aangestoken. De Israëlische politie heeft een aantal Palestijnen gearresteerd en verhoord. Ze zouden worden verdacht van het aansteken van de bosbranden. Volgens Netanyahu worden dit soort brandstichters behandeld als terroristen.
Kwaadaardige tweets
Dat de haat jegens Israël diepgeworteld is Arabische landen bleek op sociale media. Onder vermelding van de hashtag #Israelburns gaven Arabieren te kennen blij te zijn met de branden. Sommige mensen schreven dat Allah Israël straft voor de bezetting van de Palestijnse gebieden. ‘Het is een geweldige dag. Een kleine straf van God.’
Die omstreden wetgeving leidde eerder deze maand tot protesten van Israëlische Arabieren. De imam van de Grote Moskee in Kuweit – een islamitische geestelijke met een bereik van liefst elf miljoen volgers – tweette ‘het allerbeste voor de branden’ met daarbij een vrolijke emoticon.