De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt niet nogmaals verkozen tot het hoogste politieke ambt. In de eerste ronde van de voorverkiezingen werd hij verrassend uitgeschakeld door Alain Juppé en François Fillon.
Sarkozy gaf zondagavond zijn verlies toe, en kondigde meteen aan definitief uit de politiek te stappen. Tegen zijn aanhangers zei hij dat het ‘tijd is om een leven te beginnen met meer aandacht voor privépassies en minder aandacht voor publieke passies’.
Mislukte comeback voor Sarkozy
In november 2014 startte Sarkozy een politieke comeback, nadat hij in 2012 de presidentsverkiezingen verloor van socialist François Hollande. In zijn tweede politieke leven positioneerde Sarkozy zich aan de rechterkant van de partij ‘Lés Republicains’ en riep hij onder meer op tot het verbieden van hoofddoekjes en het preventief opsluiten van verdachte moslims.
Zijn islamkritische houding was niet voldoende om de eerste ronde van de voorverkiezingen te overleven. Sarkozy kreeg ruim 20 procent van de stemmen. De oud-burgemeester van Bordeaux Alain Juppé ontving 28,3 procent, de grote winnaar was François Fillon, met 44,2 procent. Het moet gek lopen als Fillon in de tweede ronde niet wint, zeker omdat Sarkozy ondertussen zijn steun heeft toegezegd.
Fillon een soort Sarkozy-light
‘Ik acht Alain Juppé hoog, maar ik voel me meer verwant met de politieke keuzes die François Fillon maakt,’ aldus Sarkozy. Fillon is een politieke veteraan, die onder meer vijf jaar lang premier was onder Sarkozy.
Eveline Bijlsma over alle kandidaten voor het Franse presidentschap>
Terwijl de katholieke politicus zich kritisch uit over de rol van de islam in Frankrijk en het aantal immigranten dat naar zijn land komt, is zijn retoriek minder fel dan die van Sarkozy. Ook richt zijn campagne zich vooral op het stimuleren van de economie. Zo wil Fillon de 35-urige werkweek afschaffen en fors bezuinigen op het aantal ambtenaren.
Volgende week is de beslissende ronde van de voorverkiezingen. Er staat veel op het spel: omdat de Socialistische Partij van Hollande zeer onpopulair is, is de kans groot dat een Republikeinse kandidaat het uiteindelijk moet opnemen tegen Marine Le Pen.