De Turkse autoriteiten houden zich nog steeds bezig met het enorme onderzoek naar de daders achter de staatsgreep en naar aanhangers van Gülen. Zo eist het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf voor 62 militairen die betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte coup op 15 juli.
‘Turkije gaat te ver met arrestatie Koerdische parlementsleden’: einde gesprek toetreding EU?
Het gaat om 62 leden van het Turkse leger, waaronder bijna 30 officieren en onderofficieren. Binnenkort begint het strafproces tegen de militairen, die officieel worden vervolgd voor een ‘poging tot omverwerpen van de Republiek Turkije’.
Ontslagen en opgesloten
De staatsgreep had meer dan vier maanden geleden plaats, maar houdt de gemoederen nog steeds bezig in Turkije. Tienduizenden ambtenaren en andere Turken zijn opgepakt en in totaal zijn meer dan 100.000 mensen ontslagen. Met het begin van het strafproces tegen de militairen wordt voor het eerst een concrete stap gezet naar de veroordeling van de verdachten.
Nog steeds zetten de Turkse autoriteiten namelijk alles op alles om de daders te berechten en, waar mogelijk, de organisatie van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen bloot te leggen. Zo worden ook duizenden pleeggezinnen onderzocht op deelname aan de ‘terroristische organisatie’ van Gülen, de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ).
Erdogan richt pijlen op grote oppositiekrant Cumhuriyet: dit moet u weten
Voorarrest
Vorige week had weer een ontslagronde plaats: bijna 15.000 extra ambtenaren moesten het veld ruimen. Daarnaast zijn de afgelopen maanden duizenden verenigingen ontbonden. Vooral politiemedewerkers en militairen worden verdacht van deelname aan de staatsgreep.
Nog steeds zitten tienduizenden mensen in voorarrest. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangegeven dat de doodstraf weer kan worden ingevoerd, en voorlopig blijft de noodsituatie nog steeds van kracht.