Slechts een handvol NAVO-leden voldoet aan defensienorm

NAVO-chef Jens Stoltenberg roept zijn lidstaten op meer te besteden aan defensie - Foto: AFP

NAVO-chef Jens Stoltenberg roept zijn lidstaten op meer te besteden aan defensie. De meeste NAVO-leden voldoen niet aan de minimumnorm van 2 procent van het nationaal inkomen.

Stoltenberg deed zijn uitspraak daags voor de ontmoeting met de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie James (Jim) Matthis, die woensdag in Brussel vertegenwoordigers van de 27 NAVO-leden zal treffen.

Verhoudingen op scherp

Sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump staat de NAVO ter discussie. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei de Republikein weinig op te hebben met bondgenoten die niet voldoen aan de minimumnorm. Ook noemde hij de NAVO ‘verouderd’. Hierdoor zijn de verhoudingen in het militaire bondgenootschap op scherp komen te staan.

Trumps uitspraken hebben ook in de Europese Unie voor veel beroering gezorgd. De roep om een Europees leger klinkt steeds duidelijker.

Van alle Europese NAVO-leden loopt het Verenigd Koninkrijk voorop in defensieuitgaven. De Britse premier Theresa May heeft andere NAVO-landen diverse malen gewaarschuwd aan het minimum te voldoen.

Slechts twee NAVO-lidstaten voldoen aan de norm

Volgens de Britse denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) voldoen slechts twee NAVO-lidstaten aan de norm: Estland en Griekenland. Beide landen staan niet bepaald bekend als economische grootmachten, maar houden toch een relatief groot militair apparaat op de been. Dit doen zij uit angst voor een confrontatie met Rusland of Turkije.

IISS stelt dat de Britse economie sneller is gegroeid dan het defensiebudget. Daarom is er een minimaal tekort ontstaan. Het Britse ministerie van Defensie ontkent deze cijfers en beweert ruimschoots aan de norm te voldoen.

Ook Nederland voldoet niet aan de NAVO-norm. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was het jaar 2014 het dieptepunt. Sinds het begin van de metingen in 1929 werd er in verhouding niet zo weinig aan defensie besteed. Het defensiebudget is intussen verhoogd, maar met 1,2 procent van het nationaal inkomen komt dat niet in de buurt van de norm.