Duitsland trekt streep: ‘Erdogan niet langer welkom in Duitsland’

Erdogan is wat de CDU betreft niet langer welkom - Foto: AFP

Na de uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar regering, is bij de Duitsers de maat vol. Erdogan is niet langer welkom in Duitsland.

Dat zegt althans Volker Bouffier, de vicevoorzitter van Merkels CDU-partij en minister-president van Hesse, op dinsdag. Aanleiding is een aantal felle uitspraken van Erdogan, die de Duitse regering en andere Europese landen betichtte van nazi-praktijken.

Erdogan wilde persoonlijk naar Duitsland komen

De Europese landen zitten niet te wachten op Turkse bewindslieden die campagne komen voeren voor het referendum waarmee Erdogan meer macht naar zich toe wil trekken. ‘Genoeg is genoeg,’ zegt Bouffier dinsdag op de Duitse radio. ‘Meneer Erdogan en zijn regering zijn niet welkom in ons land, en dat moeten ze nu begrijpen.’

Eerder werd bericht dat Erdogan van plan is om deze maand hoogstpersoonlijk naar Duitsland te komen om campagne te voeren. In Duitsland wonen zo’n 1,4 miljoen stemgerechtigde Turken. Volgens Bouffier brengt zo’n bezoek danige veiligheidsrisico’s met zich mee. ‘Iemand die ons op zo’n manier beledigt, kan niet verwachten dat we duizenden politieagenten laten uitrukken om hem te beschermen,’ aldus een felle Bouffier. De Duitse regering zou bovendien geen formeel verzoek van Turkije hebben gekregen voor een bezoek van Erdogan.

Maandag sprak ook Merkel zich uit tegen Erdogan. Het continue beledigen van de Turkse president moet volgens haar maar eens afgelopen zijn. ‘We laten niet toe dat elk taboe sneuvelt zonder rekening te houden met de slachtoffers van het nationaal-socialisme’. De Duitse regering zal dit soort uitlatingen volgens haar ‘niet langer toestaan’.

Weer nazi-vergelijkingen

Ook dinsdag ageerde Erdogan weer tegen Duitsland en andere Europese landen. Hij zei dat het ‘fascistische en wrede’ Europa van vandaag doet denken aan het tijdperk van voor de Tweede Wereldoorlog.

Daarna zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus dat zijn land metaforen over fascisme gebruikt omdat er zorgen bestaan dat ‘Europese landen hun geschiedenis vergeten en weer in het nazisme vervallen’.

EU-commissaris Johannes Hahn zegt dinsdag dat Turkije een gevaarlijke weg inslaat: de kans dat het land bij de EU kan komen, wordt met het gedrag van Turkije steeds onwaarschijnlijker, tenzij het land stopt met het afstand nemen van Europese waarden. ‘Dreigementen zijn geen manier om beleid te maken. Ze maken elke vorm van rationele dialoog onmogelijk,’ aldus de commissaris.