Brussel: Orbàn mag kerncentrale bouwen met Russisch geld

Vladimir Poetin en Viktor Orbàn . Foto: afp

De Hongaarse president Viktor Orbàn heeft toestemming van de Europese Commissie gekregen om een kerncentrale te bouwen. De Commissie staakte haar aanvankelijke verzet gisteren. Orbàn kan nu beginnen met de omstreden verbouwing van de ‘Paks II’-centrale.

De bouw van de kerncentrale zorgde voor controverse, omdat die voor 80 procent wordt gefinancierd door het Russische energiebedrijf Rosatom. De Europese Commissie probeerde de bouw van de centrale aanvankelijk te blokkeren, omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie en illegale staatssteun door Rusland.

De bouw van de kerncentrale is onderdeel van de toenadering tussen Rusland en Hongarije. Eerder dit jaar kwam de Russische president Vladimir Poetin langs in Boedapest om de betrekkingen met Orbàn aan te halen. Poetin zei de financiering van de kerncentrale eventueel volledig voor zijn rekening te willen nemen.

Onderzoek naar aanbesteding

In november 2015 begon de Europese Commissie een onderzoek naar de bouw van de Paks II-centrale. Daaruit bleek dat Hongarije de regels voor openbare aanbesteding niet correct had uitgevoerd. Dit onderzoek werd in november 2016 gesloten.

Orbàn kreeg alsnog steun voor de bouw van de centrale nadat hij toezegde om tenminste 30 procent van de gewonnen energie aan de markt te verkopen. De verkoop van de rest van de energie moet op een transparante manier gebeuren. Bovendien werd afgesproken dat mogelijke winst van de kerncentrale niet wordt gebruikt voor nieuwe investeringen.

Toezeggingen Hongarije afdoende

‘De Hongaarse regering heeft substantiële toezeggingen gedaan, waardoor de Commissie de bouw kon toestaan, mits die volgens de regelgeving van de Europese Unie verloopt,’ zegt Margrethe Vestager, portefeuillehouder Mededinging voor de Europese Commissie.

Op dit moment staat er in het dorpje Paks al een nucleaire installatie met vier reactoren. De vier bestaande kernreactoren moeten worden vervangen voor twee nieuwe exemplaren. De nucleaire centrale kost 12,5 miljard euro, en moet in 2023 operationeel zijn.