Het Noord-Koreaanse regime reageert furieus op een naderende Amerikaanse marinevloot. Het stalinistische land waarschuwt voor ‘catastrofale gevolgen’. Ook de Syrische president Bashar al-Assad mengt zich in de kwestie.
De spanningen op het Noord-Koreaanse schiereiland nemen toe. Maandag naderde een Amerikaanse marinevloot de Noord-Koreaanse wateren. Volgens het regime bereiden de Verenigde Staten zich voor op een aanval. De beurzen reageerden nerveus op het nieuws dat China 150.000 militairen aan de grens met Noord-Korea zou hebben gestationeerd, berichten die overigens worden ontkend door de Chinese overheid.
Bondgenoot
Ook de Syrische president Assad mengt zich in de discussie. Het Russische persbureau Tass meldt dat Assad Noord-Korea als bondgenoot ziet in de strijd voor ‘zelfbeschikkingsrecht, soevereiniteit en veiligheid’. Assad zegt dat zowel Syrië als Noord-Korea wordt bedreigd door wereldmachten die andere landen willen onderwerpen.
De Amerikanen vuurden afgelopen vrijdag 59 Tomahawk-raketten af op een Syrisch militair vliegveld, als vergelding voor de tientallen doden die op 4 april vielen in de Syrische provincie Idlib bij een chemische aanval. De Amerikanen houden Assad verantwoordelijk. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei dat de Tomahawks ook een waarschuwing zijn voor andere ‘schurkenstaten’.
‘Onvergeeflijke daad van agressie’
De Noord-Koreanen noemden de aanval een ‘onvergeeflijke daad van agressie’, die het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma zou rechtvaardigen. De Amerikaanse president Donald Trump besloot daarop een marinevloot naar het Koreaanse schiereiland te sturen.
Zaterdag viert Noord-Korea met veel militair machtsvertoon de verjaardag van wijlen de Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung (1912-1994), grootvader van de huidige leider Kim Jong-un. Militaire inlichtingendiensten achten de kans aanwezig dat het land zaterdag een test met een ballistische raket uitvoert, wat de zevende rakettest dit jaar zou zijn.