Noord-Korea is bereid met de Verenigde Staten te praten, maar wel onder de ‘juiste omstandigheden’. Of het land ook in gesprek gaat met Zuid-Korea valt nog te bezien.
De Noord-Koreaanse topdiplomaat Choe Son-hui sprak zaterdag in Peking over de mogelijkheid tot dialoog met de Amerikanen, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
Gesprekken met Amerikaanse ex-ambtenaren
Hoe die omstandigheden er dan uit moeten zien, zei Choe niet. Op de vraag of de regering van Kim Jong-un ook gaat praten met de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei ze slechts: ‘We zullen zien.’ De liberaal Moon werd afgelopen woensdag president. Hij heeft een verzoenendere houding naar het autoritaire Noord-Koreaanse regime dan zijn conservatieve voorgangers.
Choe was op weg naar huis vanuit Noorwegen, waar ze naar verluidt gesprekken heeft gehad met voormalige Amerikaanse regeringsofficieren. De huidige Amerikaanse regering was daar volgens het Witte Huis niet bij betrokken.
Trump verkiest diplomatie boven militaire actie
De Amerikaanse president Donald Trump zei afgelopen maand dat er een ‘zeer, zeer groot conflict’ dreigt met Noord-Korea. Op de vraag of hij persoonlijk met Kim Jong-un zou willen praten zei hij dat hij ‘vereerd zou zijn’, mits onder de juiste omstandigheden.
De Amerikanen gaven eerder al aan in het extreemste geval zich tot militaire middelen te richten, maar Trump zei wel de voorkeur te geven aan een diplomatieke oplossing.
Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>
Trump zegt steun te krijgen van China. Volgens het Witte Huis heeft de Chinese president Xi Jinping aangegeven de druk op Pyongyang op te voeren. ‘Ik geloof wel dat Xi heel hard probeert alles in het gareel te houden. Hij wil zeker geen chaos en doden zien,’ zegt Trump, die de Chinese president Xi naar eigen zeggen ‘heel goed heeft leren kennen’.
‘Hij houdt echt van China. Hij houdt van de Chinezen. Ik weet dat hij wel iets wil doen, maar misschien kan hij niets doen tegen Kim Jong-un.’
Vrijdag mengde ook de Russische president Vladimir Poetin zich in de kwestie. Hij verzekerde de Zuid-Koreaanse president Moon dat Rusland een ‘constructieve rol’ zal spelen bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict met Noord-Korea.
Noord-Korea streeft ernaar kernwapens te maken, en heeft al vijf kernproeven gedaan, tot grote ergernis van Amerika, Zuid-Korea en de Verenigde Naties. Noord-Korea claimt die wapens nodig te hebben om zich te verdedigen tegen ‘Amerikaanse agressie’. Het land wil vooral langeafstandsraketten met kernkoppen ontwerpen.