Turkije: VS-gezant en Duitsers kunnen vertrekken

Koerdische strijders van de YPG Bron: ANP

Turkije wil dat Brett McGurk, een Amerikaanse diplomaat, vertrekt. Ook Duitse militairen gelegerd nabij de Syrische grens, mogen als het aan de Turken ligt het veld ruimen. Wat is er aan de hand?

Mevlut Cavosoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, zei donderdag dat McGurk moet worden vervangen. Volgens Cavosoglu steunt McGurk de Koerdische terreurbeweging PKK en de Syrisch-Koerdische militie YPG.

Geen onderscheid

McGurk werd in 2015 door toenmalig president Barack Obama benoemd tot speciale gezant voor de coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Enkele maanden later poseerde hij op foto’s met YPG-strijders in Syrië, tot grote woede van de Turkse overheid. De Turken maken geen onderscheid tussen de YPG en de PKK.

Ankara ziet de militaire successen van de Syrische Koerden met argusogen aan en vreest een onafhankelijke Koerdische staat aan zijn grens. De Turkse luchtmacht bombardeert geregeld Koerdische doelwitten in Zuidoost-Turkije, Irak en Syrië.

De Verenigde Staten daarentegen beschouwen de Syrische en Iraakse Koerden als belangrijke bondgenoten in de strijd tegen IS. Eerder deze maand autoriseerde de Amerikaanse president Donald Trump een wapenleverantie aan de Syrische Koerden.

Aanval op Raqqa

De Turken vrezen dat deze wapens tegen hen zullen worden gebruikt. Tijdens een overleg over de aanval op IS-hoofdstad Raqqa – die naar verwachting in juni zal beginnen – waarschuwden de Turken voor de intenties van de Koerden. Zo zouden zij de stad niet aanvallen om haar te bevrijden van IS, maar om het eigen invloedsgebied te vergroten.

Ook ruziet Turkije met de Duitsers. Onlangs besloot Duitsland politiek asiel te verlenen aan ruim 400 Turkse militairen en hun families. Ankara beschuldigt de militairen van betrokkenheid bij de mislukte coup in juli 2016. Tot grote frustratie van Turkije erkende het Duitse parlement ook de Armeense genocide, die de Turkse overheid stellig ontkent.

Turkije besloot daarop dat Duitse politici niet langer Duitse militairen in de zuidoostelijke militaire basis Incirlik mogen bezoeken. Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat Berlijn de terugtrekking van de militairen overweegt. ‘Als de Duitsers willen vertrekken, is dat hun beslissing,’ aldus de Turkse minister Cavosoglu. ‘We zullen ze niet smeken om te blijven.’