De landen Saudi-Arabië, de Verengde Arabische Emiraten, Bahrein reageren opgetogen op eerdere woorden van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zei vrijdagavond dat Qatar – een land waar de eerdergenoemde landen deze week hun diplomatieke band mee verbraken – zich schuldig maakt aan de financiering van terrorisme.
Trump eiste dat Qatar daarmee zou stoppen. Met zijn uitspraak ging hij lijnrecht in tegen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat eerder op de dag juist opriep om de sancties die deze week tegen Qatar werden ingesteld te verzachten.
Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson waarschuwde voor ‘onbedoelde humanitaire gevolgen’, aangezien de toevoer naar Qatar zo wordt afgesneden, en benadrukte dat ook de Amerikanen last hebben van de sancties, vanwege lopende zakendeals in de regio.
Banden met Iran
De landen Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, en Bahrein besloten maandag de banden met Qatar te verbreken omdat het land terroristische groeperingen zoals Islamitische Staat (IS) zou ondersteunen. Kort daarna volgden Jemen, Libië en de Malediven hun voorbeeld.
De kleine Golfstaat houdt er volgens deze landen betrekkingen met terroristische groeperingen op na en zou de regio destabiliseren. Bovendien herbergt Qatar tv-zender Al Jazeera, die kritisch is over de Arabische alleenheersers en het volgens deze machthebbers zou opnemen voor bijvoorbeeld de Moslimbroeders.
Ook is het de coalitie een doorn in het oog dat Qatar op redelijk goede voet staat met Iran, de sjiitische aartsvijand van Saudi-Arabië en de andere soennitische landen. De Saudiërs nemen dan ook het voortouw in deze hoogoplopende crisis.
Speculaties over Arabische top
Saudi-Arabië laat zaterdag in een verklaring weten ‘gecommitteerd’ te zijn aan de straffen tegen Qatar. De Verenigde Arabische Emiraten spraken op hun beurt lovend over Trumps ‘leiderschap’ in de strijd tegen de steun van Qatar tegen het extremisme.
Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>
Trump verklaarde deze week al dat deze landen tijdens de Arabische top in Riyad al met een beschuldigende vinger naar Qatar wezen. Gespeculeerd wordt dan ook dat er toen een plan is gesmeed om gezamenlijk de band met het kleine Golfstaatje te verbreken, maar het Amerikaanse ministerie ontkent dat.