Parlementsverkiezingen: dé grote test voor Macron

Macron hoopt op een meerderheid voor zijn En Marche - bron:AFP

Bijna een maand nadat Emmanuel Macron als president van Frankrijk is aangetreden, kiezen de Fransen in twee rondes een nieuw parlement. Zondag is de eerste ronde. Macrons beweging En Marche! kan voor een enorme politieke dreun zorgen.

In elk district waar niemand vandaag meer dan helft van de stemmen behaalt, volgt 18 juni nog een ronde. Elke kandidaat die zondag minstens 12,5 procent van de stemmen behaalt, mag 18 juni weer meedoen en dan wint de kandidaat met de meeste stemmen.

Nu nog geen enkele zetel

Macron wil het land hervormen en uit het economische dal trekken. Hij wil daarvoor van tal van in zijn ogen verouderde verhoudingen tussen sociale partners af. Om doelmatig economisch beleid te voeren, heeft hij wel een meerderheid in de Franse Tweede Kamer van 577 zetels nodig.

Macron wil gewoon meer, meer, meer (Europa). Slecht nieuws voor Nederland, schrijft Syp Wynia >Emmanuel Macron. Foto:AFP

En Macrons in 2016 opgerichte beweging La République en Marche (LRM) heeft nog geen enkele zetel. Maar dat gaat tijdens deze verkiezingen veranderen, denken opiniepeilers. Dat komt mede omdat Macron in de eerste weken van zijn presidentschap al een goede indruk op veel kiezers heeft gemaakt. Zo zei hij haast te willen maken met hervormingen en maakte hij een zelfverzekerde indruk tussen de wereldleiders op de NAVO- en de G7-top.

De grootste verliezer wordt naar verwachting de Parti Socialiste die ongeveer twintig van de ruim 270 zetels zou overhouden. Het Front National van Marine Le Pen kan volgens de peilingen rekenen op hooguit vijftien zetels, de partij heeft er nu twee. Tweede partij wordt naar verwachting de centrumrechtse Les Républicains met meer dan honderd zetels.