Meerdere Arabische landen hebben per direct de diplomatieke banden met Qatar verbroken. De crisis heeft meteen gevolgen en vergroot de spanningen in een regio die toch al bol staat van conflicten.
Volgens de Amerikaanse president Donald Trump, die in mei op bezoek was in Saudi-Arabië, wezen de leiders van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein met een beschuldigende vinger naar Qatar, toen hij aangaf dat de ‘radicale ideologie’ niet langer kon worden gefinancierd.
Hij claimt dat zijn bezoek aan Saudi-Arabië al zijn vruchten afwerpt. ‘Goed om te zien dat het zich al uitbetaalt. Ze beloofden hard op te treden tegen het sponsoren van extremisme (…) misschien is dit het begin van het einde van de horror van het terrorisme!’ Saudi-Arabië wordt er zelf overigens ook van beschuldigd terreurgroepen als Islamitische Staat te ondersteunen.
During my recent trip to the Middle East I stated that there can no longer be funding of Radical Ideology. Leaders pointed to Qatar – look!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 6 juni 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
…extremism, andallreferencewas pointingtoQatar. Perhapsthiswillbethe beginningof the end tothe horror of terrorism!
— Donald J. Trump(@realDonaldTrump) 6 juni 2017
Hoogoplopende crisis
Maandag besloten de vier landen, met in hun kielzog Jemen, Libië en de Malediven, om de diplomatieke banden met Qatar te verbreken. De kleine Golfstaat houdt er volgens deze landen betrekkingen met terroristische groeperingen op na en zou de regio destabiliseren. Bovendien herbergt Qatar tv-zender Al Jazeera, die kritisch is over de Arabische alleenheersers en het volgens deze machthebbers zou opnemen voor bijvoorbeeld de Moslimbroeders.
Ook is het de coalitie een doorn in het oog dat Qatar op redelijk goede voet staat met Iran, de sjiitische aartsvijand van Saudi-Arabië en de andere soennitische landen. De Saudiërs nemen dan ook het voortouw in deze hoogoplopende crisis.
Vliegtuigen aan de grond
De gevolgen voor Qatar en de regio zijn al direct merkbaar. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben alle transportlijnen naar Qatar onderbroken. Qatarese vliegtuigen zijn ook niet meer welkom in het luchtruim van het boycottende bondgenootschap. Het internationale vliegveld in de hoofdstad Doha ligt er naar verluidt verlaten bij. De vliegtuigen van Qatar Airways staan daardoor noodgedwongen aan de grond.
Het steenrijke land is niet meer bereikbaar over land, omdat Saudi-Arabië de grens heeft dichtgegooid. Dat betekent dat de inwoners aan het hamsteren slaan. Ze maken zich zorgen dat de import van goederen en producten in supermarkten in gevaar komt. In allerijl worden euro’s en dollars opgenomen. Voor zover dat kan, want voor de banken staan lange wachtrijen. Qatarese burgers hebben 48 uur om Egypte en Saudi-Arabië te verlaten.
Erdogan bemoeit zich ermee
Intussen worden er bemiddelingspogingen ondernomen. Kuweit, dat een min of meer neutrale positie inneemt, zegt zich ermee te willen bemoeien om zo de crisis op te lossen. De emir van Kuweit roept Qatar op om de gespannen situatie niet verder te laten escaleren.
Emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber al-Sabah gaat ook in gesprek met Saudi-Arabië. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ziet een rol voor zichzelf weggelegd. Hij telefoneerde al met diverse Arabische leiders. Ook de Russische president Vladimir Poetin zou een telefoontje uit Ankara hebben gehad.