Na de aanslag in Teheran wijst Iran meteen naar Saudi-Arabië. Het koninkrijk ontkent in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor de aanval. Iraanse IS-terroristen blijken erachter te zitten.
De spanningen in de Golfregio en het Midden-Oosten lopen steeds verder op. Saudi-Arabië, Egypte en andere soennitische landen hebben de banden met Qatar resoluut doorgesneden. De kleine Golfstaat houdt er volgens deze landen betrekkingen met terroristische groeperingen op na en zou de regio destabiliseren.
Iran weet het zeker: Saudi-Arabië zit achter de terreuraanval
Anti-sjiitisch
IS profileert zich al jaren als anti-sjiitische-groep. Het is dan ook waarschijnlijk dat de terreurgroep inderdaad achter de aanslag zit. In juli vorig jaar pleegde IS een reeks aanslagen in Saudi-Arabië. Het belangrijkste doelwit was een aantal sjiitische moskeeën in het Saudische koninkrijk.
Als IS verantwoordelijk is op de aanslag bij het parlement en het mausoleum van ayatollah Khomeini in Teheran, heeft de terroristische organisatie een perfect gevoel voor timing. De boycot van Qatar heeft al voor onrust gezorgd tussen de landen in het Midden-Oosten. Dat ook de oude spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran weer oplopen, maakt de situatie alleen maar erger.
Reactie van het Witte Huis
Teheran kijkt de laatste maanden al met argusogen naar de internationale ontwikkelingen. Met zijn recente bezoek aan het Saudische koninkrijk, gaf de Amerikaanse president Donald Trump duidelijk aan voor de Soennieten te kiezen. De Democraten, geleid door Barack Obama en Hillary Clinton, neigden juist meer naar de kant van Iran.
De reactie van het Witte Huis werd Trump dan ook niet in dank afgenomen. ‘Staten die terreur sponsoren lopen het risico slachtoffer te worden van het kwaad dat ze promoten,’ zei Trump. ‘Weerzinwekkend,’ reageerde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.