De Turkse regering staat dit weekeinde stil bij de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016. President Erdogan deed dit in wrede en harde bewoordingen. Iedereen kreeg ervan langs, ook de belangrijkste oppositieleider, Kemal Kilicdaroglu.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij onverminderd hard zal blijven optreden tegen de plegers van de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar. ‘De ellendige coupplegers en iedereen die tegen ons heeft gestookt, zullen van nu af aan geen rust meer vinden,’ zei hij in de nacht van zaterdag op zondag in een toespraak tot het parlement in Ankara.
Doodstraf
Het gebouw van de volksvertegenwoordiging werd in de nacht van 15 juli getroffen door bommen en raakte zwaar beschadigd. Als het parlement besluit de doodstraf weer in te voeren, zet Erdogan daar onmiddellijk zijn handtekening onder, zei hij. ‘De coupplegers die de Bosporusbrug afsloten die nacht wilden laten zien dat ze de boel controleerden, maar kregen te maken met miljoenen die de straat opgingen en de eer van hun land verdedigden,’ sprak de Turkse president.
Om daarna ouderwets te dreigen: ‘De verraders achter deze staatsgreep zou ik het hoofd eraf willen breken!’ Ook wil hij dat de coupplegers voor de rechter verschijnen ‘zoals in Guantanamo Bay (het Amerikaanse kamp voor terreurverdachten, red.)’: in dezelfde overalls, voor iedereen zichtbaar.
Erdogans tweede staatsgreep
Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman ging nog een stap verder in de toch al scherpe retoriek. Fethullah Gülen – die er door Ankara van wordt beschuldigd het brein te zijn achter de coup – noemde hij een ‘geesteszieke schizofreen’. Kahraman: ‘Volk, vlag, Koran, geloof, gebed, vrijheid, onafhankelijkheid zijn onze eer en onze waarden. Van wie daaraan komt, breken wij de handen, snijden wij de tong af en vernietigen wij het leven.’ Kahraman behoort tot de regerende AK-partij, die door Erdogan wordt geleid.
De grootste oppositiepartijen CHP en de pro-Koerdische HDP bleven weg bij de nachtelijke parlementszitting. Hun leiders beschuldigden de regering van vernietiging van de rechtsstaat en het uitvoeren van een ‘tweede putsch’. Na de staatsgreep greep Erdogan bikkelhard in. 150.000 mensen werden uit overheidsdienst ontslagen of geschorst, academici werden op straat gezet en 50.000 van hen zijn gevangengezet. Ook journalisten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties zijn opgepakt. Erdogan houdt het land in een ijzeren greep.
Erdogan betichtte CHP-leider Kemal Kilicdaroglu ervan gemene zaak te maken met de coupplegers en noemde hem een ‘lafaard’. Kilicdaroglu kreeg bij een protestmanifestatie een week geleden tegen het harde regeringsoptreden sinds de coup naar schatting een miljoen mensen op de been .