Dubbele aanslag Mogadishu zwaarste uit de geschiedenis

Bron: EPA

Het dodental bij de dubbele bomaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu afgelopen zaterdag, staat inmiddels op meer dan driehonderd. Verwacht wordt dat het aantal nog zal oplopen, omdat onduidelijk is hoeveel slachtoffers er nog onder het puin liggen.

De aanslag is de zwaarste in de geschiedenis van het land, zei de Somalische minister van Informatie Abdirahman Osman maandagochtend.

Zaterdag ontplofte een vrachtwagen geladen met honderden kilo’s militaire en handgemaakte explosieven in de K5 Junction Area, een wijk waar veel ambassades, hotels en restaurants zijn. De bom ging af op een kruispunt, waar op dat moment een file stond. Een tweede autobom ging twee uur later af in het Madina District, waar zich vluchtelingenkampen bevinden en diverse vredesorganisaties zijn gevestigd. Osman noemde de aanslagen op Twitter ‘barbaars’.

Al-Shabaab

De aanslag is nog niet opgeëist, maar de autoriteiten gaan er vanuit dat de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab erachter zit. Het soennitische Al-Shabaab, Arabisch voor ‘De Jeugd’, strijdt al decennia tegen de Somalische overheid en onderhoudt banden met Al-Qa’ida.

Eerder dit jaar kondigde Al-Shabaab aan aanslagen te zullen plegen nadat de nieuw verkozen president, Mohamed Abdullahi Mohamed, had gedreigd om samen met de Amerikaanse overheid militaire maatregelen te nemen tegen de terreurorganisatie.

Wereldleiders betuigen steun

Diverse wereldleiders reageerden meteen op de tragedie. Washington keurde de aanslag ‘in de felste bewoordingen’ af. Amerika ‘zal de Somalische overheid, de bevolking en onze internationale bondgenoten blijven bijstaan bij de bestrijding van terrorisme en zal hun inspanningen voor vrede, veiligheid en voorspoed blijven steunen’.

Ook de Franse president Emmanuel Macron en de Canadese president Justin Trudeau betuigen steun aan Somalië. Ibrahin Kalin, woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, kondigde aan dat Turkije vliegtuigen met hulpgoederen stuurt, die op de terugweg gewonden voor behandeling naar Turkije meenemen.