Gemengde gevoelens bij EU over harde reactie Spanje

Rutte komt aan bij de EU-top in Brussel - Foto: AFP

De reacties druppelen uit andere EU-lidstaten op de heftige reactie van Spanje tegen Catalonië binnen. Spanje stak donderdag hard van wal, en zegt de autonomie van de deelstaat zaterdag op te heffen.

De Belgische premier Charles Michel roept de Spaanse premier Mariano Rajoy op tot een ‘politiek dialoog’ met de Catalanen. De Luxemburgse premier Xavier Bettel sluit zich daarbij aan.

Daarmee kiezen de twee in feite de kant van Catalonië, dat al sinds vorige week om een onderhandeling met Spanje vraagt. Spanje eiste dat de Catalaanse leider Carles Puigdemont eerst duidelijk zou maken of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen na de uitslag van het Catalaanse referendum.

Andere mening

Premier Mark Rutte heeft een andere mening. Hij reageerde kort op de actie van Spanje: ‘Dit is een zaak tussen de Spaanse regering en een Spaanse regio.’ Rutte vindt het naar eigen zeggen ‘zeer ongepast om er iets over te zeggen’. Volgens hem is er ‘pas een rol voor de Europese Unie als Spanje daar om vraagt,’ zei hij bij aankomst in Brussel voor een tweedaagse EU-top.

Puigdemont vroeg de EU eerder wel om steun. Ook donderdag dringt hij per brief opnieuw op dialoog aan bij Rajoy. Puigdemont dreigde eerder dat het Catalaanse regioparlement zelf over een formele onafhankelijkheidsverklaring kan stemmen als Madrid geen gehoor geeft aan de oproepen tot een gesprek.

Geen commentaar

Rajoy zelf wilde in Brussel geen commentaar geven op de kwestie. Hij negeerde journalisten en liep zonder een woord te zeggen het gebouw van de Europese Raad in.

Volgens de Luxemburgse premier Bettel is ‘een politieke discussie’ de beste optie. Hij haalt impliciet uit naar het hardhandige optreden van de Spaanse politie tijdens het Catalaanse referendum: ‘Elk vertoon dat de een sterker is dan de ander is niet de beste oplossing.’

Ook zijn Belgische collega Michel zit op die lijn. Michel heeft de Spaanse en Catalaanse overheden zaterdag opnieuw gevraagd hun zenuwenoorlog te staken. ,,Dit is geen juridische, maar een politieke ­crisis, die fundamentele vrijheden op het spel heeft gezet.” Spanje zou woedend zijn over zijn uitspraken.