Leger Irak maakt korte metten met Koerdische dromen

Een tank van het Iraakse leger - bron:AFP

De Iraakse Koerden stemden vorige maand in grote meerderheid voor onafhankelijkheid. Daar wil de centrale regering in Bagdad niets van weten, onder meer omdat de Koerden alle zeggenschap zouden krijgen over de lucratieve olievelden. En dus begon Irak een militaire campagne.

Het Iraakse leger nam al de olierijke regio Kirkuk in – al decennia een twistappel tussen de Koerden en de Iraakse regering.

Opmars gaat gestaag verder

Hun opmars, die eerder deze week begon, gaat dinsdag en woensdag gestaag verder. De Iraakse strijdkrachten hebben naar eigen zeggen meer gebieden overgenomen die in voorheen in handen waren van de Koerdische strijders. Het regeringsleger zegt onder meer de belangrijke Mosuldam in de provincie Nineveh te hebben veroverd.

Het kwam in de provincie voor zover bekend niet tot gevechten tussen manschappen van de centrale regering in Bagdad en de Koerden. Koerdische strijders (peshmerga’s) trokken zich terug voordat de militairen dinsdag arriveerden, verklaarde het Iraakse leger eerder. Toch meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu dat er ten minste negen doden vielen bij botsingen tussen Koerdische milities en Iraakse regeringssoldaten.

Langgekoesterde wens

De onafhankelijkheid is een langgekoesterde wens van de Koerden. Nu hun milities zo’n grote rol speelden bij de verdrijving van Islamitische Staat, durfden de Iraakse Koerden het blijkbaar aan een referendum te organiseren. 92 procent stemde voor afscheiding, terwijl daartegen in de omliggende landen Turkije en Iran – landen met ook een aanzienlijke Koerdische minderheid – flinke weerstand bestond.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ging zelfs zover dat hij de Iraakse Koerden met hongersnood dreigde en Iran sloot de grens met Koerdisch Irak. De separatistische droom lijkt uiteen te spatten met het militaire ingrijpen van Bagdad. De Iraakse minister van Olie zegt woensdag oliebedrijf BP te hebben gevraagd ‘snel plannen te maken om de olievelden bij Kirkuk te ontwikkelen’.