Na geweld referendum dreigt Catalonië te worden lamgelegd

De geest is uit de fles in Catalonië - bron:AFP

In Catalonië zijn ze nog niet bekomen van het buitensporige geweld van de Spaanse politie tijdens het referendum, zondag, over onafhankelijkheid. Als reactie daarop is er voor dinsdag een staking aangekondigd die grote delen van de Noord-Spaanse regio dreigt plat te leggen.

Catalaanse vakbonden en andere organisaties roepen op tot de staking vanwege het geweld zondag en de ‘grove schendingen van vrijheid en rechten’, schrijft onder meer het Britse BBC News.

Onafhankelijk Catalonië niet erkend door EU

Het referendum in Catalonië voor onafhankelijkheid was illegaal. Eerder zette het constitutioneel hof in Spanje een streep door het referendum, maar het Catalaanse regiobestuur ging door met de omstreden verkiezing. 2,2 miljoen mensen gingen naar de stembus en 90 procent van hen stemde voor onafhankelijkheid.

Daarbij moet worden vermeld dat veel nee-stemmers thuisbleven, omdat zij geen nut zagen in het referendum. Want als Catalonië de onafhankelijkheid uitroept, dan wordt die niet erkend door de Europese Unie. Brussel bleef zondag en ook een groot deel van de maandag stil over het optreden van de Spaanse politie.

Scholen en klinieken houden deuren gesloten

Er vielen meer dan achthonderd gewonden aan Catalaanse zijde. Ook tientallen politieagenten liepen verwondingen op. Het is goed mogelijk dat trein- en vliegverkeer vandaag wordt lamgelegd. Scholen, klinieken, universiteiten en het museum voor moderne kunst in Barcelona houden de deuren gesloten, meldt de Britse nieuwszender.

Ook FC Barcelona doet mee aan de staking, hoewel de roemrijke voetbalclub vandaag geen wedstrijd speelt. Zondag speelde de club een wedstrijd in de Spaanse Liga, tegen Las Palmas. Om een statement te maken, stonden de stervoetballers op het veld omringd door 99.000 lege stoelen. Normaal gesproken zit stadion Camp Nou bomvol.

Robbert de Witt: beide kampen in Catalonië hebben hun verstand verloren >