De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Alfonso Dastis, twijfelt openlijk aan de authenticiteit van de beelden van geweld in Catalonië. ‘Van veel van deze beelden is bewezen dat ze nep zijn’ zei hij, en ‘als er als er sprake was van geweld, dan was dat gering’.
Hij deed deze uitspraken afgelopen zondag in een interview met de BBC.
Gewelddadige confrontaties
De autonome regio Catalonië schreef 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid uit. De Spaanse overheid erkende dit referendum niet en stuurde politie naar Catalonië om de stembureaus te sluiten. Dit leidde tot gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie.
Aan beide zijden vielen gewonden. Human Rights Watch sprak over het gebruik ‘excessief geweld’ en ‘honderden gewonden, waarvan een aantal ernstig’. Amnesty International sprak van ‘excessief machtsvertoon’ en meldt dat 893 mensen zich laten behandelen voor verwondingen en gezondheidsproblemen als gevolg van de politieacties. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat 36 politieagenten gewond raakten.
‘Ik zeg niet dat alle beelden nep zijn, maar er is veel sprake van alternatieve feiten en fake news hier’ zei Dastis desgevraagd tegen de BBC-interviewer. Tevens zei hij: ‘Als er al sprake van geweld was, dan was het uitgelokt door het feit dat de agenten werden gehinderd bij het uitvoeren van de opdrachten van het gerechtshof’.
Artikel 155
De Spaanse overheid heeft in reactie op de Catalaanse roep om onafhankelijkheid artikel 155 afgekondigd. Dit artikel ontneemt Catalonië elke vorm van autonomie die het nu bezit. De Spaanse president Mariano Rajoy gaf zaterdag aan dat artikel 155 op vrijdag 27 oktober geratificeerd zal worden.
De premier van Catalonië, Carles Puigdemont, noemde de maatregel een ‘de facto coup d’etat’. Minister Dastis spreekt dit tegen en zei dat ‘als er iemand een coup d’etat gepleegd heeft, het de Catalanen zelf zijn’.