De druk op SPD-leider Martin Schulz om deel te nemen aan een coalitie met Angela Merkel neemt toe. Vandaag sprak Schulz met de Duitse president, Frank Walter Steinmeier, die vindt dat een coalitie tussen SPD en CDU onafwendbaar is. Het alternatief is een stuurloos Duitsland, dreigen de media. Houdt Schulz zijn rug recht?
Het alternatief voor een coalitie met de SPD is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Dat heeft Angela Merkel zich laten ontvallen. Merkel voelt er niets voor om een minderheidsregering te vormen. Maar voor deze variant is ze geheel afhankelijk van de goede wil van Martin Schulz.
Schulz werd vanuit Brussel teruggehaald naar Berlijn om de sociaal-democraten te gaan leiden. Hij leverde zijn prestigieuze functie als voorzitter van het Europees Parlement in, met de bedoeling Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Dit plan mislukte.
Shulz-effect van korte duur
De SPD leek aanvankelijk op te veren, men sprak zelfs van een Schulz-effect. Die opleving was van korte duur, want bij de verkiezingen in september leverden de sociaal-democraten fors in: van 25,7 procent van de stemmen in 2013 naar 20,5 procent. Sinds 1949 scoorde de SPD niet zo laag.
Daarop zei Schulz geen ambitie te hebben om te gaan regeren. Maar sinds de coalitieonderhandelingen met CDU, FDP en de Groenen zijn mislukt, lijkt een regering met CDU en SPD het meest logische alternatief. Een andere optie is een minderheidsregering met de CDU en de liberale FDP, dat zou in Duitsland een novum zijn. Een derde variant is het houden van nieuwe verkiezingen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf eerder aan dat ze best oren had naar nieuwe verkiezingen. Maar liever geeft ze de voorkeur aan een regering met de SPD.
Steinmeier zet Martin Schulz onder druk
Donderdag ging Schulz langs bij de Duitse president, Frank-Walter Steinmeier. Steinmeier wil voorkomen dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden en heeft de partijen op het hart gedrukt om open te staan voor een coalitie. Volgens de Duitse krant Bild dringt een dertigtal SPD-parlementariërs aan op coalitieonderhandelingen.
Afgelopen zondag liepen de onderhandelingen tussen CDU, FDP en de Groenen vast. De drie partijen konden het over een aantal cruciale thema’s niet eens worden. Vooral het klimaatbeleid en immigratie vormden een struikelblok.