Een groep Syrische migranten probeert gezinshereniging in Duitsland af te dwingen. Een deel van de groep kondigt een hongerstaking aan.
De groep zit al geruime tijd in een provisorisch tentenkamp tegenover het Griekse parlement in Athene. Een aantal migranten zit er naar eigen zeggen al meer dan een jaar, en kondigt woensdag een hongerstaking aan, meldt persbureau Reuters.
Informele overeenkomst over vertraagde gezinshereniging
Ze protesteerden woensdag met borden voor het Griekse parlement. Op de borden staan teksten als ‘onze familiebanden zijn sterker dan jullie illegale overeenkomsten’. Met die ‘overeenkomst’ verwijzen ze naar onder meer de migratiedeal van lidstaten van de Europese Unie.
Maar Griekse media meldden eerder ook dat Griekenland en Duitsland in mei een informele overeenkomst sloten, waarin werd afgesproken dat gezinshereniging vertraagd plaats moet vinden. Griekenland ontkent de berichtgeving. ‘We hebben dit jaar een verhoging van 27 procent gezien in gezinshereniging ten opzichte van vorig jaar, en ondanks dat worden we beschuldigd van het vertragen van gezinshereniging,’ zei de Griekse minister van Migratie Yannis Mouzalas woensdag tegenover een groep journalisten in reactie op de mediaberichten.
Duitsland garandeert uiteindelijke gezinshereniging, zegt minister
Volgens Mouzalas geeft Duitsland de garantie dat vluchtelingen van wie het asielverzoek is geaccepteerd, uiteindelijk naar hun familieleden in Duitsland zullen kunnen. Er waren tevens berichten dat de vluchtelingen voor hun eigen vlucht moeten betalen, iets wat ook door Mouzalas stellig wordt ontkend.
In Griekenland zitten sinds de sluiting van de Balkanroute zo’n 60.000 migranten. De meesten van hen zijn Syriërs, Irakezen en Afghanen. Velen van hen zitten in tentenkampen op de Griekse eilanden. Volgens Mouzalas is de centrale regering in gesprek met lokale overheden om alternatieve verblijfplaatsen voor de migranten te regelen, waaronder hotels, en om de capaciteit van de vluchtelingenkampen te verhogen.