Het Britse parlement krijgt het laatste woord over de Brexit. Voordat het Verenigd Koninkrijk definitief de Europese Unie verlaat, mag het parlement nog stemmen over de Brexit-deal met de EU.
De Britse Brexit-minister David Davis was maandag in Westminster om Britse parlementariërs op de hoogte te stellen van het besluit.
40 procent ‘ja’ bij motie van wantrouwen tegen May
Ondertussen maakt de Britse premier Theresa May zich op voor een debat op dinsdag over de voortgang van de onderhandelingen in het parlement. Verwacht wordt dat ze flinke kritiek over zich heen krijgt. De parlementaire steun voor May is tanende: The Sunday Times meldde zondag dat ongeveer 40 procent van de parlementariërs in principe ja zou stemmen bij een motie van wantrouwen tegen haar.
Bovendien verloor May tijdens de snap elections in juni de meerderheid in het parlement. Des te belangrijker dus dat ze nu in debatten steun vergaart voor de Brexit-deal die ze met de EU probeert te sluiten.
Ook vanuit eigen gelederen heeft May al geruime tijd te kampen met weerstand. Zo gaf minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson twee maanden geleden geheel ongevraagd zijn persoonlijke visie op de Brexit in de media. Die verschilde nogal van de positie van May.
Veel copy-paste uit EU-wetgeving
Het debat van dinsdag is de eerste van een reeks van acht debatten, voordat het wetsvoorstel juridisch wordt doorgevoerd. Een aantal parlementariërs zouden al zo’n 186 pagina’s aan amendementen hebben ingediend, waarmee vooral delen van EU-wetgeving in de Britse wet wordt gecopy-paste, meldt persbureau Reuters.
In december wordt bovendien een nieuwe EU-top over Brexit georganiseerd. Naar verwachting zal vooral de scheidingsrekening – het bedrag dat de Britten aan de EU moeten betalen bij vertrek – een prominente positie innemen op de agenda.