Schulz toch bereid te praten over coalitie

Schulz is de nieuwe partijleider van de SPD - bron: EPA

De sociaal-democraten zijn over de streep getrokken. SPD-leider Martin Schulz gaf vandaag aan dat hij bereid is om te onderhandelen met de CDU van Angela Merkel. Eerder liet hij nog weten dat de SPD niet zou deelnemen aan een nieuwe regering.

De onderhandelingen kunnen dus beginnen. Zondag klapte de coalitiebespreking tussen CDU, FPD en de Groenen. Daarna opperde Merkel om nieuwe verkiezingen te houden, maar de president van de bondsrepubliek wilde daar niets van weten. Frank-Walter Steinmeier ging gisteren om de tafel met Schulz, en een dag later toont deze zich bereid om te onderhandelen.

Partijbaronnen zetten Schulz onder druk

De druk op Schulz was groot. Aanvankelijk leek hij onvermurwbaar: hij wilde de SPD vanuit de oppositie van nieuw elan voorzien, om bij volgende verkiezingen toe te slaan. Intern werd dit niet langer gezien als de beste optie. Minister van Justitie Heiko Maas zei hierover: ‘Als SPD kunnen we ons niet gedragen als verwend kind dat in een hoekje aan het huilen is.’ Ook Sigmar Gabriel, minister van Buitenlandse Zaken, zou Schulz op andere ideeën hebben gebracht.

Schulz werd vanuit Brussel teruggehaald naar Berlijn om de sociaal-democraten te gaan leiden. Hij leverde zijn prestigieuze functie als voorzitter van het Europees Parlement in, met de bedoeling Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Dit plan mislukte.

Shulz-effect van korte duur

De SPD leek aanvankelijk op te veren, men sprak zelfs van een Schulz-effect. Die opleving was van korte duur, want bij de verkiezingen in september leverden de sociaal-democraten fors in: van 25,7 procent van de stemmen in 2013 naar 20,5 procent. Sinds 1949 scoorde de SPD niet zo laag.

Daarop zei Schulz geen ambitie te hebben om te gaan regeren. Maar sinds de coalitieonderhandelingen met CDU, FDP en de Groenen zijn mislukt, lijkt een regering met CDU en SPD het meest logische alternatief. Een andere optie is een minderheidsregering met de CDU en de liberale FDP, dat zou in Duitsland een novum zijn. Een derde variant is het houden van nieuwe verkiezingen.