De Duitse bondskanselier Angela Merkel en SPD-leider Martin Schulz zetten vaart achter de coalitieonderhandelingen. Dinsdagavond werd bekend dat de twee partijen een akkoord hebben bereikt over een nieuwe immigratiewet. Over gezinshereniging van Syrische migranten dreigt intussen een loopgravenoorlog.
De twee partijen, die ook de afgelopen coalitie vormden, hebben een principeakkoord bereikt over nieuwe immigratiewetgeving. Duitsland wil zijn grenzen vooral openstellen voor hooggeschoolde werkkrachten uit het buitenland. Door de groeiende economie heeft Duitsland behoefte aan arbeidskrachten en wil het geschoolde vakmensen aantrekken.
Gezinshereniging splijtzwam
Over de instroom van economische en politieke immigranten bestaat nog geen consensus. Merkels zusterpartij, de conservatieve Beierse CSU, wil de instroom inperken. De CSU staat daarmee lijnrecht tegenover de SPD van Schulz, die juist een soepel immigratiebeleid nastreeft en gezinshereniging voor Syrische migranten sneller wil laten verlopen.
Over de gezinshereniging wordt fel gediscussieerd. De regering sprak in 2016 af dat Syrische immigranten hun gezinnen voorlopig nog niet naar Duitsland kunnen laten overkomen. Tijdens de migratiecrisis verwelkomde Angela Merkel meer dan een miljoen vluchtelingen. Laten die hun gezin uit het conflictgebied overkomen, dan zal dit opnieuw een grote toestroom naar Duitsland betekenen.
Vanaf 16 maart wordt die gezinshereniging mogelijk, maar de CDU en CSU willen opnieuw uitstel van invoering. Daar hebben ze de SPD voor nodig.
Klimaatdoelen geschrapt
Eerder deze week lieten Merkel en Schulz al weten dat de klimaatdoelen voor 2020, met een reductie van 40 procent van de CO2-uitstoot, niet zullen worden gehaald. Daarmee liet Merkel een belangrijke campagnebelofte vallen. De bondskanselier hield lang vast aan het in 2007 vastgelegde klimaatdoel, maar haalt nu bakzeil. Hoewel al werd getwijfeld aan de haalbaarheid van 40 procent reductie, hield Merkel tijdens haar campagne vol dat ze ‘een manier zou vinden’ om de doelstelling te halen. Dat is nu van de baan.
Het schrappen van de doelstelling leidt tot woede bij milieuactivisten. Woordvoerder Tobias Austrup van Greenpeace noemt het een ‘veeg teken’. Tegen de Britse zakenkrant Financial Times zei Austrup dat de geloofwaardigheid van Duitsland op het spel staat.