De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker wil dat er meer geld naar Europa gaat. De EU-begroting, die de burger volgens hem één kopje koffie per dag kost, is niet genoeg voor de ‘ambities en uitdagingen’ waarvoor Europa staat.
Het huidige maximum van 1,23 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU moet omhoog, zei Juncker bij de opening van een tweedaagse conferentie over de toekomstige financiering van de EU. Hij maakt zich er vooral zorgen over omdat Europa miljarden misloopt als de Britten de EU hebben verlaten.
Juncker wil plafond opschroeven
‘Europa is meer waard dan een kopje koffie per dag, denk ik,’ zei Juncker. Volgens hem zijn er ‘onvoorziene uitdagingen’ bijgekomen, zoals de stromen asielzoekers, terreurdreigingen en natuurrampen. Daarbij komt dat door de Brexit straks zo’n 12 miljard euro per jaar minder in de kas van de EU terechtkomt. ‘We hebben meer nodig dan 1,23 procent van het bbp als we EU-beleid willen blijven financieren en doorvoeren,’ aldus Juncker.
Volgens Elsevier Weekblad
Jelte Wiersma: ‘Met Brexit-akkoord ligt toekomst van Nederland in EU op tafel’
De 28 lidstaten storten jaarlijks circa 145 miljard euro van hun gezamenlijk geproduceerde welvaart in de Brusselse schatkist.
Juncker vreest gat na Brexit
Juncker waarschuwt bovendien ‘hen die beweren dat de Brexit niet doorgaat’. Want: ‘Onze Britse vrienden zullen ons in 2019 verlaten.’ Volgens hem moet de EU bedenken hoe het miljardengat dat dan ontstaat, moet worden gevuld. Hij staat naar eigen zeggen niet open voor ‘drastische verlagingen’ van de Europese landbouwsubsidies of van de fondsen voor de ontwikkeling van armere EU-lidstaten. Die moeten hoogstens wat ‘flexibeler’ worden, vindt de Commissievoorzitter.
Volgens Juncker moeten lidstaten tot een budgettaire overeenkomst komen voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Die verkiezingen zijn in 2019.