De spanningen tussen Israël en Iran lopen met de dag op. Volgens het regime in Teheran moet premier Benjamin Netanyahu een toontje lager zingen, omdat hij anders de vernietiging van de Israëlische stad Tel Aviv riskeert.
Zondag confronteerde Netanyahu de Iraanse leiders met een brokstuk van een vermoedelijk Iraanse drone, die Israël de week ervoor in zijn luchtruim had neergehaald. ‘Herkent u dit? Dat zou wel moeten, het is uw drone. Daag ons niet uit,’ aldus de Israëlische premier tijdens een grote veiligheidsconferentie in München.
Israël aarzelt volgens hem niet om op te treden, ‘zowel tegen de handlangers van Iran’, waarmee hij doelde op onder meer de Libanese terreurbeweging Hezbollah, ‘als tegen Iran zelf’. Maandag waarschuwde Israël ook voor de Iraanse overname van Syrië als Islamitische Staat (IS) daar helemaal is verslagen.
Terreur is de kerntaak van de Iraanse Revolutionaire Garde, schrijft Afshin Ellian
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif noemde het optreden van Netanyahu een ‘karikaturale vertoning’, en zei het niet de moeite waard te vinden om op de beschuldiging te reageren. Maar maandag reageerde Mohsen Rezaei als door een adder gebeten. Rezaei is lid van de Raad van Geschiktheid en Oordeel, een politiek adviesorgaan dat is samengesteld door de hoogste leider van Iran Ali Khamenei.
‘Over de onverstandige woorden van Netanyahu: als ze ook maar de kleinste onverstandige zet doen, maken we Tel Aviv met de grond gelijk,’ zei Rezaei tegen het Iraanse persbureau Fars News. Ook bezwoer hij dat, bij een Iraanse aanval, Netanyahu ‘geen enkele kans krijgt om te ontsnappen’. Volgens Teheran laat de houding van de Verenigde Staten en Israël in het Midden-Oosten zien dat ze bang zijn voor de ‘instorting van het Zionistische regime’ en Amerikaans ‘verval’.
Amerikaanse steun voor demonstraties in Iran
Daarmee doelt Rezaei vermoedelijk op de steun die de Amerikaanse president Donald Trump in januari en december uitsprak voor de demonstraties tegen de sjiitische regering van Iran. Trump stak zijn respect voor de demonstranten tegen wat hij de ‘corrupte overheid’ noemde niet onder stoelen of banken: ‘Jullie zullen grote steun van de Verenigde Staten krijgen als de tijd rijp is!’ twitterde hij. Volgens de Iraanse president Hassan Rohani zette de Amerikaanse regering ‘met meerdere absurde tweets aan tot verstorend gedrag van Iraniërs’.
Such respect for the people of Iran as they try to take back their corrupt government. You will see great support from the United States at the appropriate time!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 3, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In de laatste week van 2017 gingen duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen het islamitische regime dat sinds de revolutie van 1979 aan de macht is. Er werden leuzen gescandeerd als ‘Dood aan Khamenei’, ‘Weg met de Revolutionaire Garde’, en ‘Wij willen geen islamitische republiek, maar een Iraanse republiek’. Ook kwamen in diverse steden vrouwen in opstand tegen de wet die de hoofddoek verplicht stelt voor vrouwen. Het waren de eerste openlijke protesten sinds 2009.