Medewerkers van hulporganisatie Oxfam hebben met geld van de ngo in Haïti betaald voor seksfeesten met prostituees die mogelijk minderjarig waren. Die feesten werden gehouden tijdens een humanitaire missie na de aardbeving in 2010, die meer dan 220.000 levens eiste. De VVD heeft Kamervragen gesteld.
Kamerlid Bente Becker (VVD) wil van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) weten of er Nederlands belastinggeld is besteed aan het project van Oxfam in Haïti. Ook vraagt Becker de minister of het klopt dat de misstanden al wel bij Oxfam Nederland bekend waren, maar niet bij het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zijn gemeld.
Zie hier mijn Kamervragen. pic.twitter.com/9XneKtPBDL
— Bente Becker (@bentebecker) February 9, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Hoewel de Nederlandse afdeling tijdens het schandaal niet in Haïti aanwezig was, kan een woordvoerder van Oxfam Novib niet uitsluiten dat de Nederlandse afdeling bij het schandaal betrokken is geweest. ‘Dat zijn we nog aan het dubbelchecken.’
De Britse krant The Times haalt vrijdag een bron aan die beelden zegt te hebben gezien van een van de ‘seksfeesten’ in Haïti. Die omschreef het als een orgie zoals in een film met meisjes die in T-shirts van Oxfam rondliepen.
Dit artikel uit het de laatste editie van het weekblad mag u niet missen:
Het drammen van D66. Hoe redelijk is de partij nog?
Cultuur van straffeloosheid
De hulporganisatie opende in 2011 een intern onderzoek naar de zaak. Daarin werd geconcludeerd dat er ‘een cultuur van straffeloosheid’ heerste binnen Oxfam. Het rapport sluit niet uit dat ‘er minderjarigen onder de prostituees waren’.
Vier mensen werden de laan uit gestuurd wegens seksuele uitbuiting, het downloaden van porno, pesten en intimidatie. Drie anderen, onder wie de Belgische chef van de Haïti-missie van Oxfam Roland Van Hauwermeiren, werden in de gelegenheid gesteld ontslag te nemen. De chef kreeg uiteindelijk een ’geleidelijk en waardig’ afscheid want ontslag kon ’serieuze gevolgen’ hebben voor het werk van de organisatie, staat in het rapport.
Oxfam maakte destijds alleen bekend dat het ging om ‘wangedrag’ en noemde geen details over de zaak. Ze meldde het voorval niet bij de autoriteiten in Haïti, hoewel prostitutie en seks met minderjarigen daar illegaal zijn. Als reden werd volgens The Times opgegeven dat het ‘erg onwaarschijnlijk zou zijn dat de Haïtiaanse autoriteiten actie zouden ondernemen’.
Ook in Calais werden activisten beschuldigd van misbruik:
Ophef om ‘seksueel misbruik door activisten’ in Jungle van Calais
Doofpotaffaire wordt in alle toonaarden ontkend
Dat er sprake zou zijn van een doofpotaffaire, ontkent de organisatie in alle toonaarden. ‘Zodra de beschuldigingen ons bereikten, zijn we een onderzoek begonnen,’ zegt Oxfam over het schandaal.
‘Vervolgens zijn maatregelen genomen, waarover we het publiek hebben geïnformeerd.’ Daarmee doelt de organisatie op het ontslag van drie betrokken medewerkers in 2011. Dat er meldingen zijn geweest van ontmoetingen met minderjarige prostituees, erkent de hulporganisatie, maar ze stelt dat hun leeftijd niet kon worden vastgesteld.
Voor de missie op Haïti had de organisatie een budget van 79 miljoen euro tot haar beschikking.