Mark Zuckerberg de CEO van Facebook, kwam dinsdag zonder grote kleerscheuren uit zijn verhoor door de Amerikaanse Senaat. Bleek van de spanning nam hij plaats in de zaal, maar de wekenlange voorbereiding betaalde zich uit.
Hij had geoefend alsof hij een examen moest afleggen. Daarvoor was een heel team ingehuurd met communicatiedeskundigen. Wekenlang oefende hij rollenspellen met onder anderen een voormalig assistent van de Amerikaanse president George W. Bush. Zuckerberg zou een spoedcursus ‘spreken voor het congres’ hebben gekregen, inclusief de module: ‘Hoe zet ik mijn charmes in?’
Eerder in Elsevier Weekblad
Asociaal netwerk: uw privacy op Facebook in 22 vragen
Zoals verwacht begon het verhoor gisteren om kwart over acht Nederlandse tijd met een uitgebreid excuus van Zuckerberg. Daarna kreeg hij een aantal vragen van de Senaatscommissie. Al snel werd duidelijk dat een aantal van hen nooit een Facebook-account heeft gehad of begrijpt hoe het verdienmodel van het bedrijf in elkaar steekt. Zo vroeg de Republikeinse Senator Orrin Hatch: ‘Hoe run je een business waarbij gebruikers niet betalen voor de service?’ Waarop Zuckerberg simpelweg antwoordde: ‘Senator, we plaatsen advertenties.’
‘Aha, wat goed,’ reageerde Hatch.
Belangrijkste vragen bleven onbeantwoord
Als een volleerd spreker draaide Zuckerberg daarna feilloos om de hete brij heen. Bij moeilijke vragen antwoordde hij steevast dat ‘zijn team dat grondig zou uitzoeken en daarop zou terugkomen’. Zo bleef de belangrijkste vraag – of andere apps ook zonder toestemming data van Facebookgebruikers hebben verzameld – onbeantwoord.
Het enige moment dat Zuckerberg echt in verlegenheid werd gebracht, was toen de Democratische Senator Dick Durbin vroeg of hij wilde delen in welk hotel hij vannacht had geslapen. Een twijfelende Zuckerberg: ‘Ehh.. nee.’
Lees verder onder de video:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Facebook heeft jaren nodig om nepnieuws te weren
Als oplossing voor het verspreiden van nepnieuws en haatberichten in verkiezingstijd noemde Zuckerberg de inzet van kunstmatige intelligentie die dit soort berichten moet herkennen en verwijderen voordat mensen ze onder ogen krijgen. Maar hij heeft wel jaren nodig voordat dit goed is geïmplementeerd, zo liet hij weten. Harde toezeggingen bleven ook hier achterwege.
Het is dus maar zeer de vraag of Facebook daadwerkelijk iets gaat veranderen aan zijn privacyonvriendelijke beleid. Het bedrijf leunt voor haar inkomsten ten slotte op het vergaren van data. Aandeelhouders waren na afloop tevreden over het optreden van de Facebook-voorman, het aandeel Facebook schoot 4,5 procent omhoog.
Lees het commentaar van Servaas van der Laan: Zuckerberg heeft gelijk: we zijn ‘domme idioten’
Gegevens van 87 miljoen mensen gelekt
De topman was uitgenodigd door twee parlementaire commissies om tekst en uitleg te geven over het grote privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Gegevens van maximaal 87 miljoen mensen zijn zonder toestemming verzameld en in handen gekomen van dat Britse databedrijf.
Het verhoor gaat vandaag verder. Ditmaal moet Zuckerberg verschijnen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Lees ook: Zo voorkom je dat Facebook meekijkt
Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!