De Israëlische regering heeft een lijst gepubliceerd van Europese ngo’s die Israël-boycots promoten. Onder hen zijn groepen die Palestijnse terreurgroepen zouden financieren en tegelijk subsidie van de Europese Unie ontvangen.
Sommige groepen steunen Palestijnse terreurgroepen zoals Hamas, en ontvangen tegelijkertijd subsidie van de Europese Unie, meldt The Times of Israel op basis van het document van het Israëlische ministerie voor Strategische Zaken. Israël roept de Europese Unie op de subsidiestroom naar die ngo’s te stoppen.
Nederlandse organisatie wordt genoemd
Onder de genoemde groepen zijn de Noorse ngo Norwegian People’s Aid (NPA), de Britse organisatie War on Want en de Nederlandse vredesorganisatie PAX. Het document rept met name over NPA, die in 2016 1,7 miljoen euro aan subsidie heeft ontvangen.
Meer over Israël
Nederland en Israël: vrienden, ondanks alles
In april meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie dat NPA een schikking trof met Amerika nadat werd bewezen dat de organisatie banden had met Hamas. NPA zou ‘training en advies’ aan Hamas, andere Palestijnse terreurgroepen en het regime in Iran hebben gegeven. NPA betaalde een schadevergoeding van meer dan 2 miljoen dollar. Zowel Amerika als de Europese Unie beschouwt Hamas als terreurorganisatie. De Europese Unie zelf heeft nog niet gereageerd op de oproep van Israël.
Europese landen dreigen met Songfestival-boycot
Donderdag werd bovendien bekend dat diverse Europese landen hebben gedreigd het Eurovisie Songfestival te boycotten als dat volgend jaar in Israël wordt gehouden. Israël won het Songfestival twee weken geleden voor het eerst in twintig jaar, en traditiegetrouw wordt het volgende Songfestival het jaar daarop in het winnende land gehouden. Winnares Netta Barzilai riep direct na haar overwinning al ‘volgend jaar in Jeruzalem’, en ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft al aangekondigd dat zijn land volgend jaar als gastheer zal fungeren.
Maar het officiële Twitteraccount van het Songfestival liet volgers dinsdag weten nog geen vluchten te boeken voor volgend jaar, omdat de exacte tijd en locatie nog niet zijn vastgesteld.
De Israëlische omroep Kan en de European Broadcasting Union zouden nu achter de schermen overleggen over de dreigende boycots. Onder meer IJsland, Ierland en Zweden zouden twijfelen over deelname aan het Songfestival vanwege het oplaaiende conflict in en bij de Gazastrook.
Israël was in 1999 voor het laatst organisator van het Songfestival. Toen werd het in Jeruzalem gehouden.