Honderden Britten gingen dit weekend de straat op voor de vrijlating van islamcriticus Tommy Robinson (35). Hij werd zaterdag opgepakt buiten de rechtbank in Leeds, omdat hij live verslag deed van een rechtszaak tegen een bende Pakistaanse mensenhandelaren. De rechter dwingt Britse media tot stilzwijgen.
Het is voor Robinson, die in werkelijkheid Stephen Yaxley-Lennon heet, de tweede keer: in mei vorig jaar werd hij veroordeeld voor contempt of court (‘minachting van de rechtbank’, belemmeren van de rechtsgang, red.) tot dertien maanden voorwaardelijke celstraf. Omdat hij zich zaterdag opnieuw aan hetzelfde schuldig maakte, wordt die straf nu omgezet in een daadwerkelijk uit te zitten gevangenisstraf.
Britse wet is zeer streng voor media
De Britten houden er voor de pers een draconisch systeem op na. In het Verenigd Koninkrijk is het verboden om verslag te doen van lopende strafzaken, omdat de jury daar mogelijk door zou worden beïnvloed. Doen media dat wel, dan maken ze zich schuldig aan het hinderen van de rechtsgang.
Zo ook Robinson, die een livestream maakte buiten de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak van 29 Pakistaanse mensenhandelaren. Hij zou ook heel kort in het gebouw hebben gefilmd. De activist zit nu in voorarrest. De Britse rechter heeft inmiddels ook over de kwestie-Robinson een ‘D-Notice’ uitgevaardigd, wat in de praktijk neerkomt op een publicatieverbod.
Bekendheid door berichtgeving over misbruikschandalen
De rechtse activist verwierf vooral bekendheid met de aandacht die hij gaf aan de misbruikschandalen in Britse steden als Rotherham en Telford. Daar werden duizenden meisjes verkracht, gedrogeerd en verhandeld door Pakistaans-islamitische grooming bendes. De Britse media berichtten in zeer kleine mate over die schandalen, iets wat aan doorgeschoten politieke correctheid wordt geweten. Bij die schandalen wordt vermoed dat islamitische bendes ongestoord hun gang konden gaan, omdat de autoriteiten niet ‘racistisch’ wilden zijn. Dat is ook de kritiek van Robinsons achterban: hij wordt dertien maanden de cel in gegooid voor een relatief kleine overtreding, terwijl bendes van mensenhandelaren jarenlang vrij spel hadden.
Meer over de Britse misbruikschandalen
‘Ergste kindermisbruik ooit’: gevolg van politieke correctheid?
Zeven jaar geleden onthulde de Britse krant The Times dat in Rotherham tussen 1997 en 2013 naar schatting 1.400 meisjes, variërend van 11 tot 16 jaar oud, ten prooi waren gevallen aan pedofielen van voornamelijk Pakistaanse afkomst. De afgelopen jaren zijn 19 mannen en 2 vrouwen veroordeeld voor onder meer verkrachting, gedwongen prostitutie en pedofilie. Sociaal werkers, politieagenten en hulpverleners waren al jaren op de hoogte van de gebeurtenissen, maar durfden vaak de Pakistaanse afkomst van de daders niet te benoemen, omdat ze bang waren voor ‘racist’ te worden uitgemaakt. Robinson is een van de weinigen die zich in de jaren daarna op dergelijke misbruikzaken, onder meer in Telford en Rochdale, stortte.
Omstreden figuur
Zelf is hij een nogal omstreden figuur: Robinson is medeoprichter van de rechtse en islamkritische English Defence League (EDL) en was betrokken bij een aantal vechtpartijen, die ook zelf door hem werden gelivestreamd. In 2014 zat hij bovendien in de cel voor identiteits- en hypotheekfraude.
In 2013 stapte hij op als leider van de EDL, toen hij door de anti-radicaliseringsdenktank Quilliam werd uitgenodigd om te brainstormen over alternatieve manieren om extremisme aan te pakken. Later liet hij zich echter toch weer in met controversiële activistische organisaties, toen hij in 2015 hielp met de oprichting van de Britse tak van anti-islambeweging Pegida. Ook schreef hij in zijn hoedanigheid als activist voor de rechtse Canadese website The Rebel, en schreef hij twee boeken: Enemy of the State en Mohammed’s Koran: Why Muslims Kill for Islam.
Nu zegt Robinson afstand te hebben genomen van zijn radicale verleden en wil hij zich naar eigen zeggen vooral richten op het verslag doen van misstanden die de Britse multiculturele samenleving meebrengt.
Media geven weinig aandacht aan arrestatie
Onder de hashtag #FreeTommy doen fans van Robinson hun beklag over de arrestatie en ‘censuur’ van de rechtse activist, en ook in Londen waren er in het parlementaire district White Hall grootschalige protesten. In de Britse media wordt er weinig aandacht geschonken aan de arrestatie van Robinson: de linkse krant The Independent noemt hem een ‘kopstuk van extreem-rechts’ en benadrukt vooral de ‘witheid’ van de demonstranten in Londen, van wie een enkeling bordjes met teksten als ‘White Lives Matter’ zouden hebben gedragen.
Op internet hebben meer dan 300.000 mensen hun handtekening gezet onder een petitie voor de vrijlating van Robinson. Zijn aanhang vreest voor zijn leven in de gevangenis.
Ook in Nederland is er ophef over de kwestie. PVV-leider Geert Wilders twitterde afgelopen weekeinde dat zijn partij Kamervragen heeft gesteld over de kwestie.
Parliamentary questions to the Dutch Minister of Foreign Affairs about the arrest and safety of Tommy Robinson.#TommyRobinson #FreeTommy #FreeSpeech pic.twitter.com/4fSq94WoI8
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) May 26, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wilders wil onder meer van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) weten of hij ‘en zijn collega’s in de EU zich realiseren’ dat ‘jullie de ontevredenheid over de islamisering niet het zwijgen op kunnen leggen door islamcritici op te pakken’ en dat ‘een deel van de bevolking dit op een gegeven moment niet meer accepteert en jullie de rug toe zal keren’.