Dit zijn de schepen en organisaties die migranten oppikken

De Aquarius - AFP

Met het aanmeren van de Aquarius afgelopen weekeinde in de haven van Valencia kwam een eind aan de crisis die internationaal de gemoederen hoog deed oplopen.

Een week lang was onduidelijk waar het schip zou aanmeren. Nadat Italië en Malta op 10 juni de Aquarius hadden geweigerd, dobberde het dagen op de Middellandse Zee. Het verlossende antwoord kwam van Spaanse autoriteiten, die het schip uiteindelijk toestemming gaven om aan te meren in Valencia.

Elsevier Weekblad maakt een overzicht van negen schepen die in de Middellandse Zee vluchtelingen oppikken of hebben opgepikt:

1. Aquarius – De Aquarius vaart onder de vlag van Gibraltar. Sinds 1 januari 2015 voerde het 131 operaties uit en nam het 68 keer migranten over van andere schepen. In totaal haalde de bemanning van het schip 25.037 mensen van zee, voornamelijk voor de kust van Libië. Het schip wordt gebruikt door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met SOS Méditerranée.

2. Argos – De Argos vaart onder de vlag van Luxemburg. Het voerde sinds 1 januari 2015 112 operaties uit en nam 58 keer migranten over van een ander schip. In totaal pikte de bemanning 21.079 mensen op, voornamelijk voor de Libische kust. Ook dit schip kwam in actie voor Artsen zonder Grenzen. De acties stopten in november 2016.

3. Dignity I – Naam in 2017 veranderd in Sea-Watch 3. Het schip vaart onder Nederlandse vlag en voerde voorheen reddingsoperaties uit voor Artsen zonder Grenzen en inmiddels voor Sea-Watch, een Duitse hulporganisatie. Van november 2017 tot januari 2018 redde het 1.500 migranten, van januari 2015 tot november 2017 pikte het 15.624 mensen van zee op. Het schip nam deel aan zeker 96 operaties en in 56 situaties nam het migranten over van een ander schip.

4. Prudence – Vaart onder de vlag van Italië. Voerde sinds 1 januari 2015 56 reddingsoperaties uit namens Artsen zonder Grenzen en nam in nog eens 16 gevallen migranten over van andere schepen. Haalde in totaal 8.774 mensen van zee, vooral voor de Libische kust. De acties stopten in 2017.

 5. Seefuchs – Vaart onder de Nederlandse vlag. Pikt voor de Duitse ngo Sea-Eye sinds mei 2017 migranten op voor de Libische kust.

 

 6. Sea-Eye – Vaart ook onder de Nederlandse vlag, voor de Duitse ngo Sea-Eye. De twee schepen samen pikten al 14.378 mensen op.

 

7. Lifeline – Vaart onder de Nederlandse vlag, voor de Duitse ngo Mission Lifeline. Hoeveel mensen het schip tot nu toe van zee haalde is onbekend.

 

 8. Phoenix – Vaart nu onder de vlag van Belize en bevindt zich nabij Sri Lanka. Voerde operaties uit voor Artsen Zonder Grenzen. Kwam sinds 1 januari 2015 25 keer in de Middellandse Zee in actie. Nam 14 keer mensen over van andere schepen. Haalde in totaal 5.888 mensen van zee, vlakbij de Libische kust.

9. Vos Hestia – Vaart onder de Italiaanse vlag en voerde reddingsoperaties uit voor Save the Children van september 2016 tot september 2017. Als gevolg van de dalende migratiestromen en aanscherping van de Libische regels waardoor de schepen alleen nog op grotere afstand van de kust hun werk mochten doen werd de missie gestaakt. Het schip pikte in totaal bijna 10.000 mensen op.

Bekijk op deze kaart waar de bekendste reddingsschepen zich momenteel bevinden.

Meeste migranten uit Guinee

Het aantal illegale migranten dat via de Middellandse Zee in Spanje arriveert, is in mei toegenomen naar 3.400, ruim drie keer zoveel als in april. In de eerste vijf maanden van het jaar waren het er 8.200, een ruime verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

De meeste migranten kwamen uit Guinee, gevolgd door Marokko, Mali en Ivoorkust. Dat blijkt uit cijfers van het Europese grensagentschap Frontex.

In Italië kwamen in mei 4.100 migranten aan over zee, ruim 80 procent minder dan een jaar eerder. Via deze route vanuit vooral Libië zijn dit jaar grofweg 13.450 mensen gearriveerd, veel minder dan in 2017. Het betrof vooral Tunesiërs en Eritreeërs.

Zeeroute Griekenland minder populair

Ook de zeeroute naar Griekenland was minder populair. In mei kwamen er 4.400 migranten aan, 40 procent minder dan een maand eerder. Omdat er in maart en april meer mensen over land de oostkant van Europa binnenkwamen, komt het totaal in de eerste vijf maanden op 19.800, vooral Syriërs en Irakezen.

Het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) meldde dat het aantal mensen dat in Europa om internationale bescherming vraagt zich stabiliseert op zo’n 50.000 per maand. In de eerste vier maanden van dit jaar waren het er 197.000, minder dan de afgelopen drie jaar, maar wel meer dan in 2014. Syrië, Irak en Afghanistan blijven de belangrijkste herkomstlanden.