Zoveel kost verlenging Turkijedeal ons

Angela Merkel en Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP

Voor de verlenging van de migrantendeal met Turkije maakt de EU zoals eerder afgesproken 3 miljard euro vrij voor dit en volgend jaar. Uit de EU-begroting komt 2 miljard, de lidstaten moeten 1 miljard ophoesten.

Dat hebben EU-landen vrijdag besloten tijdens een gezamenlijke top in Brussel. Van Nederland wordt een kleine 50 miljoen euro verwacht. Dat geld komt uit de begroting van minister van Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking.

De EU en Turkije spraken in maart 2016 af dat alle migranten die aankomen in Griekenland mogen worden teruggestuurd. Voor elke teruggenomen migrant zou Europa een Syrische vluchteling naar de EU laten overkomen. Voor de opvang van de ruim 3,5 miljoen vluchtelingen in Turkije betaalt de unie in ruil 1,5 miljard per jaar.

Rutte wil meer soortgelijke afspraken

Onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk wilden eigenlijk dat het hele bedrag uit de EU-begroting zou komen, maar Italië ging daar niet mee akkoord.

Het aantal bootmigranten vanuit Turkije is enorm gedaald en wordt door veel leiders als een succes gezien. Premier Mark Rutte ziet de deal met Ankara als een voorbeeld om soortgelijke afspraken te maken met landen in Afrika.

Geld komt in tijd van afbraak Turkse democratie

Deze week spraken EU-leiders nog afkeurende woorden over de verkiezingswinst van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afgelopen zondag. In de uitslagen zien zij het bewijs dat Turkije steeds verder afdrijft van de Europa. Van toetreding tot de EU is daarom voorlopig absoluut geen sprake.

Meer achtergrond bij dit verhaal:
EU klaar met Turkije, op Timmermans na

‘De toetredingsonderhandelingen zijn daarmee tot stilstand gekomen,’ staat in een verklaring van de Europese Raad die verscheen op dinsdag. ‘Er kunnen geen verdere hoofdstukken worden geopend en geen verder werk gedaan aan de modernisering van de EU-Turkije douane-unie.’

Vooral zorgen over verzwakte democratie

De raad maakt zich vooral zorgen om de rechtsstaat en de verslechterende democratie in Turkije. Dat is al langer een struikelblok voor verdere onderhandelingen. De teloorgang van de vrijheid van meningsuiting wordt in de verklaring expliciet genoemd.

De Turkse regering wil al heel lang dat de visumplicht voor Turken die naar de EU reizen wordt afgeschaft, zoals eerder in het kader van de Turkijedeal is beloofd. De EU benadrukt telkens weer dat Turkije eerst aan 72 voorwaarden moet voldoen die hiervoor gesteld zijn, waaronder aanpassing van de terreurwet. Die wet wordt nogal eens gebruikt om critici van het regime de mond te snoeren.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor de Elsevier Weekblad nieuwsbrief >>