Met een revolutionair puntensysteem wil Peking de greep op zijn 1,3 miljard burgers vergroten. In de stad Suqian krijgen inwoners bonuspunten voor goed gedrag, strafpunten bij overtredingen. De gevolgen zijn ingrijpend.
Het meisje achter de balie van het stadskantoor is in haar nopjes. Haar bloeddonatie van vanochtend is net bijgeschreven in haar kredietscore. Die is nu ‘1.020’. Ze schuift haar telefoon over de balie om te laten zien dat ze nog maar twintig punten is verwijderd van een upgrade naar de categorie A+-burgers.
De stad Suqian is een nette, groene, middelgrote stad in de oostelijke provincie Jiangsu. De kantoorgebouwen ogen hier minder grijs dan in andere Chinese steden. De om en nabij één miljoen inwoners lopen graag voor op de rest van het land, en de regering in Peking waardeert dat. Ze benoemde Suqian tot ‘modelstad’ waar het gaat om het sociaal kredietsysteem.
Goed kredietscores worden beloond, slechte ‘bestraft’
Iedere inwoner krijgt 1.000 punten en begint in de A-klasse. Een goede daad, zoals bloed geven, levert punten op. Genoeg punten en je wordt bevorderd naar een hogere klasse – het systeem loopt van D tot AAA. Wie zich goed gedraagt, krijgt korting op een busabonnement of een bibliotheekkaart, minder voorbeeldige burgers moeten een hogere borg betalen voor bijvoorbeeld een behandeling in het ziekenhuis.
Maar de kredietscore verwerkt ook rechtbankuitspraken en overheidsinformatie, zoals veroordelingen en openstaande rekeningen. Een verkeersovertreding of een onbetaalde rekening bij het elektriciteitsbedrijf kost punten. In de toekomst tellen steeds meer factoren mee. Ook ‘kleine fouten’ zoals spieken op je examen, vuilnis naast de vuilnisbak gooien of ruzie maken met een ambtenaar zullen dan leiden tot puntenaftrek. En wie een hulpbehoevende bejaarde naar de overkant van de straat helpt of vrijwilligerswerk doet, krijgt pluspunten.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen