De Europese Commissie geeft gehoor aan het verzoek van Bosnië en Herzegovina om meer geld om de immigratiestromen in het land te bestrijden. Brussel stelt 6 miljoen euro beschikbaar om de identificatie, registratie en het terugsturen van asielzoekers te verbeteren.
Bosnië klaagde eerder over de stroom van immigranten die het land doorkruisen om via buurland Kroatië de noordwestelijke lidstaten van de Europese Unie (EU) te bereiken. ‘Wij worden slachtoffer van een EU-probleem,’ luidde het verwijt van de regering in Sarajevo.
Aantal asielzoekers in Balkanlanden stijgt weer
Naast de 6 miljoen gaat de Europese Commissie ook onderdak en basisvoorzieningen opzetten voor asielzoekers in Bosnië – kandidaat-lidstaat van de EU. Ook de grensbewaking en -controle in het land moeten worden opgevoerd, om mensensmokkel daar te bestrijden.
Volgens Elsevier Weekblad
Syp Wynia: Westerse wereld heeft genoeg van migratievloed
In juni maakte Brussel al 1,5 miljoen euro over naar Bosnië voor de humanitaire behoeften van asielzoekers. Sinds november neemt het aantal asielzoekers in de Balkanlanden weer toe. Volgens lokale autoriteiten kreeg Bosnië sinds begin dit jaar 4.900 immigranten te verwerken, van wie er momenteel nog 2.500 in het land zijn.
Bosnische regering dreigde leger in te zetten
De Bosnische minister van Veiligheid Dragan Mektic kondigde eerder aan het leger in te willen zetten om de grenzen te beschermen. Omdat Bosnië (nog) geen lid is van de EU, kan dat. Ten tijde van de migratiecrisis in 2015 kreeg het land honderdduizenden doorreizende asielzoekers te verwerken. Er zijn slechts twee officiële opvangcentra in Bosnië, waardoor asielzoekers vaak provisorische tentenkampen opzetten.
Veiligheidsminister Mektic zint op harde maatregelen: ‘Ik ben van plan een wetswijziging door te voeren waarmee het leger kan worden ingezet om onze grenzen te bewaken,’ zei hij twee weken geleden.
Ngo’s zoals het Rode Kruis hekelen de Bosnische regering, die in hun ogen niet genoeg doet om de rechten van immigranten te beschermen. Behalve van het eigen leger, hoopt Bosnië ook hulp te krijgen van EU-grensbewakingsagentschap Frontex. De Europese Commissie heeft nog niet gerept van eventuele hulp van Frontex-agenten.