Nu ook geen stroom meer, hoe lang houdt Maduro het nog uit?

Maduro (links) en Guaidó. Foto: AFP.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro stelt een rantsoen van dertig dagen in voor alle energie in het land. Dit is wat we weten over de rap verslechterende situatie in Venezuela.

 Waarom besluit Maduro hiertoe?

Omdat hij geen andere keus heeft. Venezuela wordt al weken geteisterd door grootschalige stroomstoringen. De maatregel is bedoeld om het gebrekkige stroomnetwerk te ontzien.

Om extra te besparen kort Maduro ook de werkdagen in. Voorlopig dienen alle Venezolanen om 14.00 uur al te stoppen met werken. Ook alle schoollessen stoppen tijdelijk vanwege het stroomtekort.

‘Dit is noodzakelijk om de continuïteit van de stroomvoorziening te behouden,’ zei Maduro. De president beschuldigt onder meer de Verenigde Staten en zijn politieke tegenstander en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó ervan het energiesysteem te hebben gesaboteerd.

Vrijdag viel de stroom in 20 van de 23 Venezolaanse staten uit. Sindsdien is de stroomvoorziening wisselvallig. Zondag waren er door het hele land protesten uit woede over de stroomstoringen.

Hoe lang houdt Maduro het nog uit?

Dat is de vraag. De legertop blijkt Maduro nog steeds trouw, ondanks dat het land geen oliegelden van de Verenigde Staten meer ontvangt.

‘Jullie zullen alles verliezen en nergens een veilige toevlucht vinden,’ dreigde de Amerikaanse president Donald Trump de Venezolaanse legerleiding in februari nog. Maar de legertop blijft Maduro steunen.

Dat komt omdat Maduro inmiddels andere inkomstenbronnen heeft gevonden. Door illegale mijnbouw in het zuiden van het land oogluikend toe te staan deelt de president in de winst en kan hij zijn generaals tevreden houden. Ook drugssmokkel is een belangrijke inkomstenbron.

Wat is de situatie in het land nu?

Lees het stuk van correspondent Edwin Koopman vanuit Caracas

Macabare erfenis Maduro tart elk voorstellingsvermogen

Het bewind van president Maduro wordt al jarenlang gekenmerkt door een ernstige economische crisis. Door de torenhoge inflatie zijn dagelijkse benodigdheden voor veel Venezolanen onbetaalbaar geworden. Er heersen grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Burgers staan uren in de rij voor winkels met grotendeels lege schappen. Drie miljoen Venezolanen zijn het land inmiddels ontvlucht.

Op 23 januari van dit jaar riep Juan Guaidó zichzelf uit als interim-president van Venezuela. Hij wordt door veel landen erkend, waaronder de Verenigde Staten, veel EU-landen en ook Nederland.

Guaidó maakte tevergeefs begin februari bekend dat er snel humanitaire hulp het land binnen zou komen via grensstad Cúcuta in Colombia. Hierop besloot Maduro de betreffende grensovergang af te sluiten. De president wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties.

Turkije spreekt steun uit, kan Maduro daar iets mee?

Turkije is een van de laatst overgebleven landen die Maduro steunt. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu ontving zijn Venezolaanse collega Jorge Arreaza maandag in Ankara. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu.

‘Turkije blijft Venezuela steunen, omdat problemen daar gevolgen kunnen hebben voor heel Latijns Amerika en zelfs de Caraïben,’ zei Cavusoglu op een gezamenlijke persconferentie.

Volgens Arreaza heeft Turkije een voorbeeldige vriendschap getoond met Venezuela in een moeilijke tijd.