‘Máxima heeft niets verkeerd gedaan’

Maxima en Bin Salman bij de G20-top in Osaka. Foto: CIC Saudi Arabia

Koningin Máxima is medeplichtig aan de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi door zijn zaak niet met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman te bespreken. Dat vindt Agnès Callamard, de speciale VN-rapporteur voor buitenrechtelijke executies die de moord op Khashoggi onderzocht.

Koningin Máxima ontmoette de Saudische kroonprins op de G20-top in Japan en sprak met hem over de hulp aan vrouwen om ondernemingen op te zetten. De moord op de Saudische journalist Khashoggi, in oktober vorig jaar, werd niet besproken.

Callamard vindt dat ‘meer dan teleurstellend’. ‘Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid,’ zei ze zaterdag tegen het AD. Vorige week concludeerden de Verenigde Naties dat er ‘overtuigend bewijs’ is dat kroonprins Mohammed bin Salman en andere Saudische hoogwaardigheidsbekleders, verantwoordelijk zijn voor de moord op Khashoggi.

Uit de Tweede Kamer kwam ook kritiek. ‘Wie dit gesprek tussen koningin Maxima en de Saudische kroonprins goedkeurde, begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming,’ twitterde Sjoerd Sjoerdsma (D66). Hij vreest dat de Saudiërs hiermee aan de haal gaan om Mohammed bin Salman voor te stellen als gerespecteerd wereldleider. ‘Onbegrijpelijk,’ twitterde Sadet Karabulut (SP). ‘Organisator volgende G20, rechts op de foto, lijkt sprekend op de man die Khashoggi in stukken liet zagen,’ schreef Bram van Ojik (GroenLinks).

De Britse premier Theresa May sprak overigens ook met de Saudische leider. Tijdens haar gesprek stipte ze wel de moord op Khashoggi aan.

Rutte staat achter Máxima

Premier Mark Rutte (VVD) liet weten dat hij niets begrijpt van de kritiek en 100 procent achter de koningin staat. Het gesprek verliep volgens de ‘normale en gebruikelijke gang van zaken,’ zei hij tegen de NOS.

Volgens Rutte is het normaal dat VN-vertegenwoordigers zoals Máxima alleen over hun eigen onderwerp praten. In het geval van de koningin ging het gesprek dus enkel over de economische positie van vrouwen. ‘Andere onderwerpen zouden vreemd zijn geweest.’

Rutte vindt dat de moord tussen landen besproken moet worden. ‘Nederland heeft daar al zijn afschuw over uitgesproken, die is al bekend.’ Als Máxima als VN-vertegenwoordiger de moord ter sprake had gebracht, was dat volgens Rutte ‘ongepast’ geweest.

Wat vindt u? Heeft Nederland zichzelf te kijk gezet met deze ontmoeting? Of is de ophef overdreven? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.