Brexit means Brexit. Op 31 oktober stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU), met of zonder een ‘deal’. Als er geen akkoord komt, weigert premier Boris Johnson de volledige Brexitnota (ruim 40 miljard euro) betalen, maar de EU eist dat al het geld op tafel komt. Intussen wil de Amerikaanse president Donald Trump een handelsakkoord sluiten met de Britten. Vier recente ontwikkelingen rond de Brexit.
Johnson wil niet betalen bij ‘no deal’; EU eist betaling
Volgens de Britse premier Boris Johnson hoeft de Brexitnota van zo’n 42 miljard euro niet betaald te worden als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat op 31 oktober zonder een akkoord – de zogenoemde ‘harde’ Brexit. Dat zei Johnson zondag tegen Britse journalisten tijdens de G7-top.
“The reality is, if we come out without a deal, then clearly the £39bn is part of that deal”
Boris Johnson says Donald Tusk should be aware that the UK will not pay the so-called divorce bill in the event of a no-deal #Brexithttps://t.co/A2H5S7JTIJ pic.twitter.com/oSSUIEOUni
— BBC Politics (@BBCPolitics) August 25, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Jelte Wiersma over Brexit: Go Johnson, haal Verenigd Koninkrijk uit EU en maak het een succes
Johnson stond eerder op het standpunt dat het Verenigd Koninkrijk de miljarden zou kunnen achterhouden om zo een goede handelsovereenkomst met de EU af te dwingen na de Brexit.
Inmiddels lijkt de Britse regering van mening dat een kwart van het bedrag in elk geval verschuldigd is aan de EU maar dat het onzeker of de rest van het bedrag overgemaakt dient te worden.
De EU herhaalde maandag echter dat hiervan geen sprake kan zijn. Volgens een woordvoerder dient het Verenigd Koninkrijk zich te houden aan de financiële verplichtingen die voortvloeien uit het EU-lidmaatschap. Dat is volgens een woordvoerder ook noodzakelijk om een nieuwe relatie te kunnen beginnen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Bijna honderd Britse bedrijven naar Nederland
Volgens de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, hebben al bijna honderd bedrijven voor Nederland gekozen vanwege de naderende Brexit. Dat maakte de organisatie maandag bekend. Nog eens 325 andere bedrijven hebben hun interesse voor een komst naar Nederland laten blijken.
Lees ook dit interview met AFM-bestuurder Gerben Everts: grote spelers kiezen massaal voor Nederland
Vooral bedrijven in de financiële sector, IT, media en advertentiesector en life science en gezondheidszorg hebben interesse in Nederland als vestigingsplaats. Zo hebben onder meer Bloomberg, AMBest, MarketAxess, Discovery, Norinchukin en UK P&I al gekozen voor Nederland.
Het gaat niet alleen om Britse bedrijven die Nederland zien als alternatief om de Europese markt te bedienen. Ook bedrijven uit Noord-Amerika, Azië en Australië zien Nederland als een goede basis voor hun Europese vestiging.
Volgens de NFIA is Nederland interessant voor deze partijen vanwege de goede logistiek, de Engelssprekende bevolking en de sterke digitale infrastructuur.
The Dutch government is in talks with 325 British-based companies that are considering relocating after Brexit, The Times has learnt https://t.co/DQS9SEHR6C
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) August 26, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Macron gaat uit van ‘no deal’: geen tijd meer voor akkoord
Emmanuel Macron lijkt zich voor te bereiden op een no deal-Brexit. Tijdens de G7-top van wereldleiders in de Franse stad Biarritz sprak de Franse president met Boris Johnson, en heeft hij hem gezegd dat er ‘geen tijd meer is om te onderhandelen over een nieuwe Brexit-deal’. De Britse premier benadrukt dat hij nog steeds het liefst een akkoord sluit met de EU, maar meningsverschillen over de backstop, de oplossing voor de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland, bemoeilijken dat.
Meer over dit onderwerp
Vier vragen over de backstop: grootste drempel in de Brexit-onderhandelingen
Johnson vindt dat er geen grenscontroles moeten komen tussen Ierland en Noord-Ierland, en zijn er alternatieven voor de backstop. De EU staat er echter op dat er wel een harde grens komt, waardoor een afspraak tussen Brussel en Londen onwaarschijnlijk lijkt.
De Franse regering liet vorige week al weten uit te gaan van het scenario dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU verlaat zonder akkoord. ‘De zogenoemde no deal-Brexit is nu voor Frankrijk het meest realistische scenario,’ aldus een woordvoerder van het Elysée, de residentie van de Franse president. ‘Dat betekent dus dat de backstop van de baan is.’
Trump wil handelsakkoord: ‘Johnson juiste man voor Brexit’
Als het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober inderdaad zonder akkoord de EU verlaat, heeft het land in de Verenigde Staten mogelijk een reddingsboei. Tijdens de G7-top in Biarritz sprak premier Johnson met de Amerikaanse president Donald Trump, met wie hij een goede band heeft. Volgens Trump ligt er een ‘fantastische’ handelsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk in het verschiet, die ‘groter dan ooit’ zal zijn en ‘snel zal worden gerealiseerd’.
Meer over de top in Biarritz Goedgemutste Trump op G7: niet uit op machtswisseling Iran
Trump benadrukte dat Johnson ‘de juiste man’ is om de Brexit tot een goed einde te brengen. Volgens de Amerikaanse president heeft de Britse premier geen adviezen nodig om de breuk met de EU te voltooien, omdat hij ‘een fantastische premier’ is.
‘Dat heb ik al tijden gezegd. Daar werd je voorganger niet blij van, maar ik zeg het al tijden,’ refereerde Trump aan zijn eerdere steunbetuigingen aan Johnson, terwijl Theresa May nog premier was.