In het Verenigd Koninkrijk kunnen maatregelen de burgers niet ver genoeg gaan. Italianen klagen over Orwelliaanse praktijken in hun land. En Waalse ziekenhuizen blijken niet zo solidair met de noorderburen uit de hoofdstad. Hoe gaan landen om ons heen om met de tweede golf?
1. Verenigd Koninkrijk: Liverpool op slot
De Britse premier Boris Johnson sprak de Britten zondagavond toe over nieuwe maatregelen. Een volledige lockdown komt er niet, maar vooral in de stad Liverpool wordt hard ingegrepen. Sportzalen en casino’s gaan dicht net als bars en kroegen (tenzij ze eten serveren zoals in een restaurant), bruiloften mogen niet doorgaan en er is het dringende advies gegeven om de regio niet te verlaten. De maatregelen moeten overigens later vandaag nog door het Lagerhuis worden goedgekeurd.
Lees alle artikelen over het coronavirus in ons dossier
In de rest van het land blijven de eerder afgekondigde maatregelen van kracht, zoals sluiting van de horeca om 22 uur en samenkomen met maximaal zes personen.
Er is veel draagvlak onder de Britten voor strenge maatregelen, zo blijkt telkens weer uit peilingen. Een groot deel wil zelfs dat het kabinet nog veel verder gaat. Zelfs in Liverpool is 44 procent akkoord met de strakkere regels.
Of het allemaal zal helpen, is de vraag. Wetenschappelijke medische adviseurs van Johnson zouden het liefst zien dat het land weer in lockdown gaat en denken dat dit uiteindelijk onvermijdelijk is. Ook de maatregelen die nu worden genomen voor Liverpool zijn niet voldoende, denken zij.
2. Spanje: juridisch getouwtrek om Madrid
De Spaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de hoofdstad Madrid en negen voorsteden zodat daar een volledige lockdown kan worden afgedwongen. De regering kondigde de lockdown al af op 2 oktober. De 4,5 miljoen inwoners van het gebied mochten hun (voor)stad niet verlaten zonder geldige reden.
Maar dat was tegen de zin van de regioregering van Madrid, die naar het regionale hooggerechtshof stapte en daar gelijk kreeg. Volgens de rechters druist de mobiliteitsbeperkende maatregel in tegen de fundamentele rechten en vrijheden van de Madrilenen, en was er sprake van inmenging zonder wettelijke grond.
Lees ook over dit onderwerp: Wie betaalt veel, of weinig voor mondkapjes?
Na de uitspraak stelde de regering-Sánchez het regiobestuur van Madrid voor een ultimatum om beperkende maatregelen te nemen of de noodtoestand uit te roepen. Toen dat daaraan geen gehoor gaf, riep de regering vrijdag zelf de noodtoestand uit. Gedurende vijftien dagen mogen de inwoners de stad niet verlaten, tenzij met een geldige reden.
Madrid is het epicentrum van de tweede coronagolf in Spanje en Europa, met een gemiddelde besmettingsgraad over de afgelopen twee weken van 784 gevallen per 100.000 inwoners. In Spanje als geheel is dat 320 gevallen per 100.000 inwoners.
3. België: ziekenhuizen weigeren patiënten
Veertien Belgische ziekenhuizen hebben geweigerd om coronapatiënten van buiten de eigen regio op te vangen. Dat is ‘niet solidair’ en ‘onaanvaardbaar’, schrijft het ministerie van Volksgezondheid volgens de Vlaamse krant De Standaard.
De ziekenhuizen in België, dat kampt met een almaar aanzwellende nieuwe golf besmettingen, moeten vanaf woensdag een kwart van hun intensivecarebedden vrijhouden voor coronapatiënten. Door patiënten over te brengen naar streken met minder besmettingen, kunnen in zwaar getroffen plaatsen als Brussel de ziekenhuizen ook hun gewone werk blijven doen.
Maar een aantal ziekenhuizen verklaarde volgens De Standaard afgelopen weekeinde dat zij vol liggen en hielden de deur dicht. Hiertoe zou ook het Waalse ziekenhuis Le Grand Hôpital de Charleroi behoren. ‘De druk om de patiënten van Brusselse ziekenhuizen op te nemen, is ondraaglijk,’ klaagt Manfredi Ventura van Le Grand Hôpital de Charleroi in de krant La Capitale.
4. Italië: #Orwell
Ook in Italië komt premier Giuseppe Conte met strengere maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Feestjes binnen- en buitenshuis zijn voorlopig verboden en Italianen krijgen het dringende verzoek om mondkapjes te dragen als ze thuis mensen over de vloer krijgen. Ook geldt het dringende advies om niet meer dan zes mensen van buiten het huishouden te ontvangen.
Het feestverbod heeft geen betrekking op bruiloften en andere plechtigheden, zoals begrafenissen. Daar mogen maximaal dertig mensen bij aanwezig zijn.
De nieuwe maatregelen blijven zeker dertig dagen van kracht. Restaurants en cafés moeten om middernacht de deuren sluiten en mogen na 21 uur geen staande klanten meer bedienen. Zo moet worden voorkomen dat zich een mensenmassa vormt bij horecazaken.
Contactsporten voor amateurs worden verboden, tenzij de wedstrijden worden georganiseerd door een erkende organisatie die zich houdt aan de veiligheidsregels. Dat betekent in de praktijk vermoedelijk dat veel amateurploegen kunnen blijven voetballen.
Sommige Italianen vinden de nieuwe maatregelen veel te streng. Ze doen hun beklag op Twitter en gebruiken hashtags als #Stasi en #Orwell.
Ma lo immaginate il pranzo di #Natale in famiglia ai tempi della #Stasi, con il Vigile che viene a trovarvi al posto di Babbo Natale??!!
— Mile (@Mile67204548) October 13, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vertaling: Maar kun je je de #kerstlunch met het gezin voorstellen ten tijde van de #Stasi, met de politieagent die je komt opzoeken in plaats van de kerstman??!!