Poetin gedraagt zich als een tsaar en het Westen liet hem er telkens mee wegkomen. Maar deze oorlog verliezen, kan hij zich niet veroorloven.
Keer op keer kreeg Vladimir Poetin zijn zin, maar nu heeft de Russische president zijn hand overspeeld.
In mei 2000, nog maar net president, liet Poetin pro-Russische handlangers in Tsjetsjenië valse-vlag-operaties uitvoeren en maakte hij van Grozny volgens de Verenigde Naties ‘de meest verwoeste stad ter wereld’. Zogenaamd om islamitische terroristen uit te schakelen, feitelijk om Tsjetsjenië in te lijven. De wereld sprak zijn afschuw uit, Poetin trok zich er niets van aan.
In 2008 beschoten Poetins handlangers in Zuid-Ossetië Georgische dorpen. Toen het Georgische leger reageerde, viel het Russische leger aan. Poetin accepteerde de Franse president Nicolas Sarkozy als bemiddelaar. Sindsdien bezit hij Zuid-Ossetië en Abchazië als springplank voor acties in Georgië.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
In 2014 annexeerde hij het Oekraïense schiereiland de Krim. Ook liet hij separatisten in Donetsk en Loehansk een oorlog beginnen tegen het Oekraïense regeringsleger. Poetin aanvaardde bondskanselier Angela Merkel als vredesduif. De Minsk-akkoorden kwamen erop neer dat hij drie happen uit Oekraïne nam.
In 2015 mengde hij zich in de Syrische burgeroorlog aan de zijde van Bashar al-Assad. Poetin zette het luchtwapen in, stuurde duizenden grondsoldaten en instrueerde het Syrische leger. De Amerikaanse president Barack Obama voorspelde dat Poetin hier zijn ‘Vietnam’ zou vinden. Maar hij trok aan het langste eind. Assad hield stand, sindsdien als Poetins zetbaas in het Midden-Oosten.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen