Het is de plek waar Abraham, Jezus en Mohammed samenkomen. ’s Werelds religieuze knooppunt, maar ook het laatste stukje Jeruzalem dat niet volledig door Israël wordt gedomineerd: de Tempelberg. Toneel van een explosieve mix van nationalisme en godsdienst, zeker nu Palestijnse en Joodse extremisten de strijd om de soevereiniteit naar zich toe trekken. Over heilige oorlogen én heilige koeien.
Status-quo
Het probleem van de zogeheten status-quo, die de gang van zaken op de Tempelberg regelt, is dat die nergens officieel is vastgelegd. Het is een reeks informele afspraken tussen Israëlische, Palestijnse en Jordaanse functionarissen die stammen uit de jaren na de Israëlische verovering van de Tempelberg in 1967.
Lees meer van Ralph Dekkers: Waarom christenen vrezen uit het heilige land te worden verdreven
Moshe Dayan, Israëls legendarische minister van Defensie, besefte destijds meteen dat de Joodse euforie moest worden getemperd – de rabbijn van het leger opperde al om de Rotskoepelmoskee op te blazen – en stuurde aan op een gebedsverbod voor niet-moslims. Dat wordt tot op de dag van vandaag door de regering gesteund.
Het verbod is niet absoluut. Diverse Israëlische rechters hebben bepaald dat een Jood het recht heeft om zich op de Tempelberg tot zijn Schepper te richten, maar dat dat kan worden ingeperkt om geweld te voorkomen. Veiligheid boven religieuze vrijheid.
Het rabbinaat hielp ook een handje door te oordelen dat het volgens de halachische wetten verboden is om de heilige berg te betreden. De status-quo werkte, ondanks een reeks incidenten, decennialang redelijk goed, maar anno 2022 staat die zwaar onder druk.
Blikvanger
De Tempelberg, of het Nobele Heiligdom (Haram al-Sharif) voor moslims, is een 740 meter hoog plateau met een oppervlakte van ongeveer twee keer het Malieveld. Het is een levendig complex, met ruimte voor drie scholen, een museum en tal van andere historische gebouwen, gebedsruimten en monumenten. Blikvanger is de gouden Rotskoepelmoskee, die is gebouwd op de plek waar ooit twee Joodse tempels stonden. De Al-Aqsa-moskee is belangrijker, maar bescheidener. Van de elf toegangen tot het uitgestrekte terrein is er slechts één bestemd voor niet-moslims.
Nepnieuws
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen