Corruptieschandaal in Europees Parlement vloeit voort uit ethische onverschilligheid van duurbetaalde politici en schaadt heel ‘Brussel’.
‘Het Europees Parlement, beste collega’s, wordt aangevallen. De Europese democratie wordt aangevallen. En onze manier van open, vrije, democratische samenlevingen wordt aangevallen.’
Lees ook het interview met de voorzitter van het Europees Parlement: Roberta Metsola: ‘Waar? vroeg ik. In Kiev, zei hij. En ik zei: okay, ik doe het’
Grote woorden, die je verwacht als de Russen of de Chinezen een vernietigende cyberaanval zouden uitvoeren op de Europese instellingen in Brussel.
Maar nee. De Maltese, christen-democratische voorzitter van het parlement Roberta Metsola adresseerde eind vorig jaar in de plenaire zaal in Straatsburg een ouderwetse corruptie-affaire in eigen gelederen, die inmiddels, weinig origineel, bekendstaat als ‘Qatargate’.
In grote lijnen: zeker vier parlementariërs, een oud-parlementariër, familieleden en een aantal medewerkers worden verdacht van het aannemen van grote sommen geld uit Qatar en waarschijnlijk ook Marokko. De parlementsleden behoren allen tot de Socialistische groep en komen voornamelijk uit Italië en Griekenland, of het gaat om Walloniërs van Italiaanse komaf. Het betreft omkoping op klassieke wijze: geen digitale bitcoins, maar koffers vol eurobiljetten. De parlementariërs in kwestie moesten onder meer mensenrechtenschendingen in Qatar bagatelliseren en pleiten voor een soepeler visumbeleid.
Lees meer over het schandaal: Corrupte socialisten zetten Europese Unie voor schut
Interne cultuur is verre van democratisch
Heel pijnlijk, deze affaire. Het Europees Parlement (EP) laat zich erop voorstaan het enige gekozen instituut van de Europese Unie (EU) te zijn. Maar de interne cultuur is verre van democratisch en biedt de ideale omgeving voor dit soort ongewenste wantoestanden.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen