Als de oorlog in Oekraïne (ooit) eindigt, zal de relatie tussen het Westen en Rusland nog lang ernstig beschadigd blijven. Komt het ooit nog goed? En hoe dan? EW vroeg vijf vooraanstaande experts naar de toekomstige relatie met Moskou. Peter Frankopan (52), Brits historicus, is bezig met een boek over Rusland in de moderne tijd.
‘De geschiedenis leert dat dingen snel kunnen veranderen aan het oostfront. In de voorbije eeuw is Rusland twee keer binnen een week ingestort. In 1917 en 1991 bleek een ongenaakbaar geachte autocraat minder sterk dan gedacht, ondanks enorme rijkdommen en de schijnbare loyaliteit van de mensen onder hem. Wat is er nodig om het Russische kaartenhuis te doen instorten? Het is in het verleden geregeld voorgekomen dat grote veranderingen een onverwachte oorzaak hadden.
‘Zo was de rijkdom van Rusland deels te danken aan de ontploffing van de kernreactor in Fukushima in 2011. Onder druk van de groene beweging stapte de Duitse regering onder leiding van Angela Merkel indertijd af van kernenergie, en koos onomwonden voor Russische olie en gas. Een misrekening, zo is achteraf duidelijk geworden.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen