Chaotisch debat wakkert grote zorgen over Biden aan

28 juni 2024Leestijd: 3 minuten
Eerste debat tussen Biden en Trump, 27 juni 2024. Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / AFP

De Amerikaanse president sprak moeizaam tijdens het eerste verkiezingsdebat, en kon zijn beleid niet verdedigen. De warrige antwoorden van Trump vielen erbij in het niet, schrijft Victor Pak.

CNN organiseerde in Atlanta, Georgia een historisch vroeg televisiedebat tussen de twee presidentskandidaten. Om een pandemonium zoals vier jaar geleden tijdens de debatten tussen Donald Trump en Joe Biden te voorkomen, was er geen publiek in de zaal en stond de microfoon uit van de kandidaat die niet aan het woord was.

Dat leidde tot een bij vlagen inhoudelijker debat. Al negeerden de kandidaten geregeld de vragen die de twee CNN-moderatoren stelden. Zo antwoordde Trump op een vraag over opiatenverslaving dat Biden het land aan China had verkocht en een ‘Mantsjoerijse kandidaat’ is, zonder op de vraag in te gaan. De term, afkomstig uit de film The Manchurian Candidate (1959), is een aanduiding voor een marionet die wordt gebruikt door een vijandelijke macht.

Het was tekenend voor het debat dat Biden daarop niet van zich afbeet. In de eerste helft van het 90 minuten durende debat had de zittend president moeite luid te spreken en zinnen af te maken. Trump oogde veel energieker.

De debatten tussen presidentskandidaten worden altijd goed bekeken. Naar het eerste debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump in 2016 keken 84 miljoen mensen. In 2020, toen Biden en Trump voor het eerst de degens kruisten, waren er 73 miljoen kijkers.

Zorgen om gezondheid Biden

Tijdens het debat kwam naar buiten dat Biden verkouden zou zijn, en er een dokter langs was geweest tijdens zijn voorbereiding op het debat. Een coronatest bleek negatief.

Bidens gezondheid leidt tot grote zorgen bij de Democraten. Julián Castro, presidentskandidaat in 2020, zei op X dat Biden ‘onvoorbereid, verdwaald en niet sterk genoeg’ oogde. Een voormalig woordvoerder van Biden sprak van een ‘erg teleurstellend optreden’.

Lees verder onder de tweet

Voorafgaand aan het debat vonden prominente Democraten de zorgen over Bidens leeftijd overdreven. Ook al gaven kiezers in peilingen aan grote zorgen te hebben of Biden (81) wel fysiek in staat is president te zijn tot zijn 86ste in 2028. Zo zei in maart 73 procent van de kiezers dat Biden te oud is om een ‘effectieve president’ te zijn.

Ook over Trump (78) leven die vragen, maar in mindere mate. Een groot deel van de kiezers is ontevreden met allebei de kandidaten: 49 procent ziet liever andere namen op het stembiljet. Nu de voorverkiezingen voorbij zijn, is dat niet gemakkelijk te regelen. Op de partijcongressen is dat wel mogelijk, maar alleen met medewerking van de kandidaat zelf.

Toch zal de druk bij de Democraten oplopen. Biden was altijd ervan overtuigd dat hij de enige Democraat is die Trump kan verslaan, maar na dit debat zal hij een stuk minder medestanders hebben in zijn partij.

Victor Pak
Victor Pak (1995) is redacteur bij de redactie Nederland van EW.  Pak studeerde Politicologie aan de Universiteit Leiden en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.
Lees meer
Victor Pak