Harris of Trump? Dit zijn de belangrijkste peilingen

Kan Kamala Harris het tij doen keren? Beeld: Patrick T. Fallen en Brendan Smialowski/AFP

Kamala Harris wil Joe Biden opvolgen. Donald Trump liep vóór het afhaken van Biden ruim voor op de Democratische presidentskandidaat, maar dat beeld kantelde na de komst van Harris. Zij had in de nationale peilingen lange tijd een bescheiden maar consistent voorsprongetje op Trump, maar die is de afgelopen dagen flink geslonken. En in veel alle allesbepalende swing states is de laatste weken al een nipte voorsprong van Trump zichtbaar.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 30 oktober

De website Real Clear Polling (RCP), die een gemiddelde neemt van een groot aantal gezaghebbende peilers, dicht Donald Trump een minimale voorsprong van 0,4 procentpunt toe in de landelijke peilingen. Donald Trump staat op 48,4 procent kans om president te worden, Kamala Harris op 48,0 procent. Van begin augustus tot eind oktober stond Harris juist altijd nipt voor in dit peilingsgemiddelde.

In het gemiddelde van peilingen dat het Britse weekblad The Economist bijhoudt, gaat Harris nog wel aan de leiding, met 49,1 procent tegenover 47,9 procent voor Trump.

Harris gaat met een vergelijkbare marge aan kop volgens FiveThirtyEight, een website die is vernoemd naar de 538 kiesmannen die in totaal zijn te verdienen. In het model, dat naast opiniepeilingen ook economische en demografische gegevens meeweegt, heeft de Democratische kandidaat een voorsprong van 1,4 procentpunt (48,1 procent voor Harris, 46,7 procent voor Trump).

Opmerkelijk genoeg was FiveThirtyEight de enige opiniepeiler die Joe Biden tot vlak voor zijn afhaken een goede kans toedichtte tegen Trump.

Winnaar wordt bepaald in de swing states

Bovenstaande peilingen zijn gebaseerd op stemvoorkeuren die gelden voor het hele land. Maar belangrijker zijn de peilingen in de zogenoemde swing states, waar ook dit jaar de winnaar zal worden bepaald. In die staten wordt niet van oudsher Democratisch (‘blauwe staten’) of Republikeins (‘rode staten’) gestemd, waardoor de winnende kandidaat daar dus niet met een grote mate van waarschijnlijkheid kan worden voorspeld.

In deze swing states worden de verkiezingen beslist

Dit verkiezingsjaar zijn de ogen vooral gericht op zeven staten: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin. Vier jaar geleden won Trump van deze staten alleen in North Carolina, de andere zes gingen in 2020 naar Biden.

De strijd wordt waarschijnlijk beslist in de beige toss-up states – waar het een dubbeltje op zijn kant is– op onderstaande kaart. Bij elkaar leveren deze staten 93 van de in totaal 538 kiesmannen op. Wie meer dan de helft van de 538 kiesmannen binnenhaalt, 270 dus, wint het presidentschap.

Als alle blauwe staten zoals wordt verwacht naar de Democraten gaan en alle rode staten naar de Republikeinen, is Harris verzekerd van 226 kiesmannen en Trump van 219 kiesmannen. Dat zou betekenen dat Harris nog 44 kiesmannen moet binnenhalen om te worden herkozen, Trump heeft er voor de winst dan nog 51 nodig.

 

Donkerblauwe staten stemmen vrijwel zeker Democratisch, lichtblauwe waarschijnlijk. Donkerrode staten stemmen vrijwel zeker Republikeins, lichtrode waarschijnlijk. Beige staten worden dit jaar gezien als swing states. Bron: 270towin.com

Toen Biden nog de Democratische presidentskandidaat was, stond hij in vrijwel alle peilingen ruim achter op Trump in de swing states.

De nieuwste gemiddeldes van de swing states tonen een opvallende kentering: volgens het gemiddelde dat RealClearPolling bijhoudt, heeft Trump in zes van de zeven staten die cruciaal zijn voor de winst een nipte voorsprong. Een primeur sinds de kandidatuur van Harris. Alleen in Michigan leidt Harris met een kleine marge van 0,5 procentpunt.

Als deze peilingen de werkelijkheid weerspiegelen, koerst Trump met 297 kiesmannen af op de winst. Maar gezien kleine marges in al deze staten beloven de verkiezingen op 5 november bloedstollend spannend te worden.

Staat (kiesmannen) Harris (%) Trump (%) Voorsprong (%)
Arizona (11) 47,0 49,5 Trump (+2,5)
Georgia (16) 46,9 49,3 Trump (+2,4)
Michigan (15) 48,1 47,6 Harris (+0,5)
Pennsylvania (19) 47,5 48,1 Trump (+0,6)
Wisconsin (10) 47,8 48,4 Trump (+0,6)
Nevada (6) 47,8 48,3 Trump (+0,5)
North Carolina (16) 47,5 48,5 Trump (+1,0)

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.