Waarom de Saudische kroonprins vreest voor zijn leven

05 september 2024Leestijd: 2 minuten
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman - Foto: AFP

Zijn streven naar een goede relatie met Israël gaat door, maar wordt door de oorlog in Gaza vertraagd. Ook omdat de kroonprins vreest voor zijn leven.

‘Elke dag komen we dichterbij,’ zei de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman september vorig jaar bij nieuwszender Fox News over het normaliseren van de banden tussen Saudi-Arabië en Israël. Nadat in 2020 de Abraham-akkoorden waren gesloten – waarmee op initiatief van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de banden van Israël met Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko en Sudan werden versterkt – werkte de regering van Joe Biden aan de diplomatieke hoofdprijs: een vredesakkoord met Saudi-Arabië.

Belangrijkste onderdeel zou erkenning van Israël worden door Saudi-Arabië, één van de 28 landen die de Joodse staat nooit officieel erkenden. In ruil daarvoor zouden de Saudiërs van Amerika veiligheidsgaranties krijgen, samenwerking aangaan op het gebied van militaire nucleaire technologie en makkelijker Amerikaanse wapens kunnen kopen. Bij Fox News zei Bin Salman weliswaar dat Israël het ‘leed van de Palestijnen moet verlichten’, maar repte hij met geen woord over een Palestijnse staat. Of die er zou komen of niet, Riyad wilde de deal doorzetten, zeiden bronnen eind september 2023 tegen persbureau Reuters.

Maar een week later, op 7 oktober, kwamen de aanslagen van Hamas en de daaropvolgende oorlog in Gaza. Sindsdien nam in de hele Arabische wereld de woede toe over de vele Palestijnse doden. De afgelopen maanden benadrukte Bin Salman telkens dat hij een ‘duidelijk, onomkeerbaar pad naar een Palestijnse staat’ noodzakelijk acht voor eventuele normalisatie.

MBS vreest eenzelfde lot als Anwar Sadat

Afgaande op een onthulling van nieuwsplatform Politico deze maand is dat standpunt deels ingegeven door eigenbelang. Amerikaanse Congresleden die de kroonprins spraken, hoorden van hem dat hij met verbetering van de banden met Israël zijn leven op het spel zet. Volgens de bronnen die Politico sprak, vreest Bin Salman dat hem eenzelfde lot treft als Anwar Sadat. De Egyptische president werd in 1981 vermoord door moslimextremisten uit onvrede over de vredesakkoorden met Israël die hij drie jaar eerder sloot. Om een dergelijk scenario te voorkomen, eist de kroonprins volgens Politico dat Amerika meer druk op Israël zet om in te stemmen met een tweestatenoplossing.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.