Terwijl de crisis in het Midden-Oosten escaleert, staat president Joe Biden aan de zijlijn. Wat kunnen de Amerikanen nog betekenen in dit conflict?
Veel krachtiger dan op dinsdag 1 oktober had de Amerikaanse president Joe Biden zijn steun aan Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu niet kunnen betuigen. Vlak nadat Israël door aartsvijand Iran met 181 langeafstandsraketten was bestookt, zei hij de premier ‘volledig, volledig, volledig’ te zullen bijstaan. Maar de dag erop plaatste hij een kanttekening. Op de vraag of de Verenigde Staten toestemming zouden geven voor een Israëlische aanval op Irans nucleaire faciliteiten, antwoordde hij met een resoluut ‘nee’.
De dubbele boodschap is tekenend voor Bidens zwalkende beleid in het Midden-Oosten. Hoewel hij zich keer op keer Israëls grootste bondgenoot noemt en het land jaarlijks miljarden dollars aan militaire hulp geeft, heeft hij als Amerikaanse president ook zijn eigen agenda. En die botst steeds meer met de belangen van Netanyahu.
Voor Israël staat er niets minder op het spel dan de overleving van de Joodse staat. De aanslag van 7 oktober vorig jaar, waarbij Hamas-terroristen uit de Gazastrook in Israël meer dan 1.200 mensen afslachtten en honderden ontvoerden, maakte eens te meer duidelijk dat het land is omringd door vijanden. De dag erna strooide de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah nog zout in de wonden door vanuit Libanon het noorden van Israël met raketten te beschieten, waardoor tienduizenden dorpelingen ontheemd raakten.
Joe Biden probeert een regionale oorlog te voorkomen
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen