1. Hoe ging het eraan toe in de verkiezingsnacht?
Wat een krappe race leek te worden, draaide uit op een afgetekende overwinning. Donald Trump wordt de volgende president van de Verenigde Staten. Swing state North Carolina werd al snel door diverse nieuwsmedia aan hem toegewezen, later volgde ook Pennsylvania. Cruciale staten als Michigan en Wisconsin, waar opponent Kamala Harris sterk had moeten presteren, vielen ook uit in haar nadeel.
Op de hoogte blijven? Volg ons liveblog over de Amerikaanse verkiezingen 2024
2. Is dit een zware nederlaag voor Harris?
Het is inderdaad een zware nederlaag voor Harris. De Democraten waren hoopvol, mede door de positieve peilingen en Harris’ laatste campagnebijeenkomsten. De race leek op een nek-aan-nekrace uit te draaien, in werkelijkheid bleek Trump aanzienlijk sterker te staan. Vooral onder minderheden wint Trump meer stemmen dan verwacht, wat de Democraten verrast en Harris’ kansen sterk verkleinde.
3. Hoe konden de peilingen er zo ver naast zitten?
Een belangrijke factor lijkt de weging binnen peilingen te zijn. Waar Democraten een voorsprong hadden onder hogeropgeleiden en vrouwelijke kiezers in de voorsteden, werd dit in peilingen vaak als algemeen doorslaggevend gezien.
Trump scoorde onverwacht goed onder minderheden, zoals de Latijns-Amerikaanse kiezers, die van oudsher Democratisch stemmen. Dit succes voor Trump, dat peilers niet hadden voorzien, doet Harris de das om.
4. Wat betekent deze winst voor Trump?
Als Trump niet alleen het kiescollege maar ook de popular vote wint, zou dit zijn draagvlak vergroten. Voor de komende jaren kan hem dat de nodige politieke stabiliteit bieden. Trump heeft bovendien een meerderheid behaald in het Congres, waardoor hij veel ruimte krijgt om zijn beleid door te voeren. Trump heeft daarmee een sterkere positie dan in zijn vorige termijn.
Lees ook: zo komt het buitenlandbeleid van Trump eruit te zien
5. Welke gevolgen heeft dit voor Europa?
Voor Europa kan een nieuwe termijn van Trump een wake-upcall betekenen. Trumps plannen omvatten hogere importtarieven, mogelijk ook voor Europese landen, wat economisch impact zou hebben. Daarnaast is Trump kritisch over de NAVO en de steun aan Oekraïne, wat Europese landen zou dwingen zelfvoorzienender te worden op defensiegebied.
Op de hoogte blijven? Volg ons liveblog over de Amerikaanse verkiezingen 2024