Het is heel goed mogelijk dat Schotland binnenkort geen deel meer uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. De Britse premier David Cameron wil dat voorkomen met een emotioneel betoog.
In een ingezonden brief in Daily Mail, de tabloid die door miljoenen Britten wordt gelezen, spreekt de premier de Schotten persoonlijk toe. Hij smeekt de Schotten nog eens goed na te denken als zij in het stemhokje staan voor het referendum.
Wanhopig
Het is een ‘eenvoudige boodschap’, schrijft Cameron: ‘We willen gewoon dat jullie blijven. Samen vertegenwoordigen we waarden waar de wereld met jaloezie en ontzag naar kijkt.’
Laat Groot-Brittannië niet uiteenvallen, zegt hij wanhopig. Cameron betrekt in zijn emotionele betoog de historische Unie, die dit jaar 307 jaar bestaat. Die heeft al allerlei stormen en grote ontwikkelingen doorstaan, zoals de Industriële Revolutie in de negentiende eeuw, de afschaffing van slavernij en het einde van de Eerste Wereldoorlog, waarbij miljoenen Britse soldaten in de Belgische en Franse loopgraven werden gedood.
Bovendien, zegt hij, hebben we samen het fascisme verslagen. Hij biedt een uitweg: ‘nee’ zeggen tegen onafhankelijkheid betekent niet dat er niets verandert: de Schotten kunnen meer autonomie verwachten.
Economische ramp
Het afgelopen weekeinde werd bekend dat er voor het eerst een meerderheid is voor een onafhankelijk Schotland. Uit de laatste peilingen blijkt dat 51 procent van de Schotten voor onafhankelijkheid wil gaan stemmen over acht dagen.
Dat zorgt voor paniek in Downing Street 10, de ambtswoning van Cameron, maar ook bij drie grote banken. Die waarschuwen dat een afsplitsing kan zorgen voor een economische ramp. Veel Britten zijn bezig om geld van Schotse banken te halen, zeggen bankvertegenwoordigers.
Alle reden voor de Britse regering om onafhankelijkheid tegen te gaan. Cameron heeft zijn voormalige rivaal, de socialistische oud-leider Gordon Brown op Schotland afgestuurd. Ook is de dreigende onafhankelijkheid reden voor Cameron om samen op te trekken met Ed Miliband, de huidige leider van Labour.
Deze samenwerking moet de falende nee-campagne in Schotland een impuls geven. De Britse koningin Elizabeth is gevraagd zich met het debat te bemoeien, maar wil daar niets van weten. In een verklaring zei zij er niets voor te voelen om te interveniëren.