Hoe Islamitische Staat de internationale oliemarkt bedreigt

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) vormt een bedreiging voor de internationale olie-industrie. Investeerders zouden uit Irak wegblijven door de slechte veiligheidsomstandigheden in het land.

Dit zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in The Financial Times. ‘Normaal gesproken houd je bij schattingen rekening met factoren als prijzen, aanbod, vraag en economische groei. Daar is nu een nieuw element bij gekomen: IS,’ zegt Fatih Birol, specialist van de IEA tegen de Amerikaanse krant.

Huiverig

Het IEA moet nu een inschatting maken van de groei van de industrie voor de komende jaren omdat de opkomst van IS de toekomstige productie van olie in de weg kan zitten. Investeerders zouden door de precaire veiligheidsomstandigheden huiverig zijn om in de olieproductie in Irak te investeren.

Naar schatting van het IEA zou de olieproductie vanuit het Midden-Oosten de komende jaren moeten stijgen, waarbij Irak ongeveer de helft van de productie op zich zou nemen. Bij deze schatting zou er echter ongeveer 15 miljard per jaar in de industrie geïnvesteerd moeten worden en de terreur van IS zal er waarschijnlijk voor zorgen dat dit niet gebeurt.

Illegale verkoop

IS verdient zelf ook flink aan de illegale verkoop van olie. De terreurgroep heeft enkele olie- en gasreserves en olieraffinaderijen in Irak in handen.

In oktober werd bekend dat IS ongeveer 625 miljoen euro per jaar opstrijkt aan de verkoop van olie op de zwarte markt. IS kan in Irak en Syrie namelijk dagelijks 50.000 tot 60.000 vaten olie produceren, die voor ongeveer 20 tot 50 euro per vat worden verkocht.

Oliereserves

Irak staat op de derde plaats van de grootste reserves aan olie in de wereld, vlak onder Saudi-Arabië en Iran. Een lichtpuntje voor de Irakese olie-industrie is dat de meeste olievelden zich in het relatief rustige zuiden van het land bevinden, ver weg van de door IS gedomineerde soennitische gebieden. De olieproductie van Irak is daardoor dit jaar ‘slechts’ met tien procent gedaald.

De wereldwijde prijs van olie is sinds juni met 30 procent gedaald, waardoor verschillende leden van OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, hebben opgeroepen tot een  productiedaling. De leden van OPEC komen donderdag in Wenen bij elkaar om de huidige stand van zaken op de oliemarkt te bespreken.